Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Akryloamid - opublikowane rozporządzenie Komisji Europejskiej
W dniu 21 listopada br. w Dzienniku Urzędowym UE L 304 zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 z dnia 20 listopada 2017 r. ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności.

Przepis ten wprowadza obowiązek stosowania określonych praktyk (środków łagodzących) przez przedsiębiorstwa spożywcze wytwarzające  kategorie środków spożywczych wymienione w załączniku IV do rozporządzenia. Praktyki te zostały szczegółowo opisane w załącznikach I i II.


W załączniku III wskazano obowiązki przedsiębiorców dotyczące wykonywania badań zawartości akryloamidu w swoich wyrobach, w tym ustanawiania indywidualnych planów kontroli oraz dokumentowania wyników badań.


Przedsiębiorstwa zostały podzielone na trzy kategorie, które mają zróżnicowane obowiązki w zakresie stosowania środków łagodzących, prowadzenia dokumentacji oraz tworzenia indywidualnych planów kontroli zawartości akryloamidu w swoich wyrobach.

 

W załączniku IV podano poziomy odniesienia zawartości akryloamidu w poszczególnych kategoriach żywności. Przedsiębiorcy stosując praktyki podane w załącznikach I i II mają dążyć do uzyskiwania poziomów zawartości akryloamidu w swoich wyrobach poniżej poziomów odniesienia wskazanych w załączniku IV.


Rozporządzenie wejście w życie po 20 dniach od publikacji, a zacznie obowiązywać od 11 kwietnia 2018 r.

 

Źródło: PFPŻ ZP

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij