Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
USA: nowy słodzik z cukrem i stewią
Amerykański koncern cukrowniczy Imperial Sugar Co. poinformował, że w kooperacji z firmą PureCircle Ltd. będzie produkować nowy rodzaj słodzika opartego na cukrze i stewii.

Stewia to roślina z rodziny astrowatych, występująca w Ameryce Południowej. Charakteryzuje się wysoką zawartością związków słodzących o niskiej kaloryczności. Ma także właściwości grzybo- i bakteriobójcze. Produkt jest skierowanych do diabetyków i osób mających na uwadze zdrowe odżywianie. Koncern zapewnia, że dzięki dodatkowi cukru słodzik będzie miał lepszy smak, a stewia obniży jego kaloryczność. Produkt ma być realną konkurencją dla powszechnie stosowanego w USA do słodzenia wysokofruktozowego syropu kukurydzianego (HFCS – izoglukoza).


(Źródło: FAPA/FAMMU; F. O. Licht)

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij