Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny kakao najwyższe od 32 lat
Zgodnie z przewidywaniami analityków ceny kakao na światowym rynku biją rekordy. Na giełdzie w Londynie surowiec jest najdroższy od 32 lat. W środę tona ziarna kosztowała 2348 funtów. Miesiąc temu było to mniej niż 2250 funtów, rok temu - 1800 funtów.

Zapotrzebowanie na kakaowe ziarno rośnie w dużej mierze dzięki Ameryce Północnej. Tam w pierwszym kwartale 2010 roku przetworzono tego surowca o 16 procent więcej niż rok wcześniej. To pierwszy wzrost od 2008 roku.
Analitycy dodają, że producent czekolady z USA - firma Hershey - podała lepsze od oczekiwań wyniki sprzedaży. Poza tym do inwestycji w kontrakty terminowe na kakao - denominowane w funtach - skłania inwestorów słabość brytyjskiej waluty wobec dolara.
Ceny surowca rosną też dlatego, że największy producent kakao na świecie - Wybrzeże Kości Słoniowej - obniża produkcję. Ten afrykański kraj produkował do niedawna 40 procent całego zbieranego na świecie kakaowego ziarna.

(Źródło: TVN24.pl, TVN CNBC)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij