Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
USA : cukier nie jest winny otyłości
Przedstawiciele związku producentów cukru w USA zauważają, że cukier jest niesłusznie oskarżany o powodowanie otyłości w USA. Związkowcy podkreślają, że konsumpcja cukru spadła od lat 70. XX wieku o 40 proc., a do sektora napojów bezalkoholowych trafia zaledwie 5 procent sprzedawanego w USA cukru.

Głównym słodzikiem w tym kraju jest wysokofruktowozy syrop kukurydziany (HFCS – izoglukoza). Zużycie tego syropu do słodzenia napojów bezalkoholowych w USA jest 15 razy większe niż cukru. Związkowcy nie obwiniają jednak HFCS, ale zauważają, że amerykański system edukacji nie zachęca dzieci do wysiłku fizycznego. Wg producentów cukru, fakt, że w ciągu ostatnich 10 lat zużycie wysokokalorycznych słodzików (cukru, HFCS i innych) spadło o prawie 10 proc. przy jednoczesnym wzroście otyłości pokazuje, że substancje słodzące nie są odpowiedzialne za otyłość.  

(Źródło: FAPA/FAMMU; Reuters)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij