HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START MAPA SERWISU
MAPA SERWISU
 HOME
 PODSTAWOWE INFORMACJE
 BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA
 Dopuszczanie do spożycia
 Dopuszczalne dzienne spożycie
 Znakowanie produktów spożywczych zawierających substancje dodatkowe do
 Alergenność i nietolerancje
 PRZEPISY
 FAKTY I MITY
 AROMATY
 ZAKRES I DEFINICJE
 Zakres - art. 2 rozporządzenia 1334/2008
 Definicje - art. 3 rozporządzenia 1334/2008
 OPIS HANDLOWY ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH
 Stosowanie określenia "naturalny": Art. 16 (2) rozporządzenia 1334/200
 "Naturalny środek aromatyzujący X"/"naturalny aromat X": Art. 16 (4) r
 "Naturalny aromat X z innymi naturalnymi aromatami": Art. 16 (5) rozpo
 "Naturalny aromat": Art. 16 (6) rozporządzenia 1334/2008
 "Naturalna substancja/substancje aromatyczna(e)": Art. 16 (3) rozporzą
 OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANE
 Przypadek wytwórcy produktu końcowego stosującego kilka aromatów w tym
 Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kil
 Przypadek środków aromatyzujących zawierających aromat dymu wędzarnicz
 Dodatkowe przykłady znakowania
 SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE WYMIENIONE W ANEKSIE III. ARTYKUŁ 6
 Substancje, które jako takie, nie mogą być dodawane do żywności
 Podejście według "najważniejszego znaczenia"
 Przypadki szczególne: Aneks III B
 Stosunek do Dyrektywy 88/388/EWG
 PRZEKAZYWANIE DANYCH I MONITOROWANIE SPOŻYCIA
 Informacje, które mają przekazywać podmioty gospodarcze sektora spożyw
 Monitorowanie spożycia i sprawozdania państw członkowskich: Art. 20
 KONTROLA
 RAMY CZASOWE OBOWIĄZYWANIA ROZPORZĄDZENIA
 Wejście w życie i data stosowania rozporządzenia: art. 30
 Koniec sprzedaży żywności i aromatów nie spełniajacych wymogów rozporz
 Wspólnotowy wykaz środków aromatyzujących i materiałów źródłowych: art
 Sytuacja na poziomie państw członkowskich
 PRZEWODNIK EUROPEJSKIEJ ORGANIZACJI CIAA
 SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 POSZCZEGÓLNE DODATKI
 E 100
 E 101
 E 102
 E 104
 E 110
 E 1103
 E 1105
 E 120
 E 1200
 E 1201
 E 1202
 E 1203
 E 1204
 E 1205
 E 122
 E 123
 E 124
 E 127
 E 129
 E 131
 E 132
 E 133
 E 140
 E 1404
 E 141
 E 1410
 E 1412
 E 1413
 E 1414
 E 142
 E 1420
 E 1422
 E 1440
 E 1442
 E 1450
 E 1451
 E 1452
 E 1505
 E 150a
 E 150b
 E 150c
 E 150d
 E 151
 E 1517
 E 1518
 E 1519
 E 1520
 E 1521
 E 153
 E 155
 E 160a
 E 160b
 E 160c
 E 160d
 E 160e
 E 161b
 E 161g
 E 162
 E 163
 E 170
 E 171
 E 172
 E 173
 E 174
 E 175
 E 180
 E 200
 E 202
 E 203
 E 210
 E 211
 E 212
 E 213
 E 214
 E 215
 E 218
 E 219
 E 220
 E 221
 E 222
 E 223
 E 224
 E 226
 E 227
 E 228
 E 234
 E 235
 E 239
 E 242
 E 249
 E 250
 E 251
 E 252
 E 260
 E 261
 E 262
 E 263
 E 270
 E 280
 E 281
 E 282
 E 283
 E 284
 E 285
 E 290
 E 296
 E 297
 E 300
 E 301
 E 302
 E 304
 E 306
 E 307
 E 308
 E 309
 E 310
 E 311
 E 312
 E 315
 E 316
 E 319
 E 320
 E 321
 E 322
 E 325
 E 326
 E 327
 E 330
 E 331
 E 332
 E 333
 E 334
 E 335
 E 336
 E 337
 E 338
 E 339
 E 340
 E 341
 E 343
 E 350
 E 351
 E 352
 E 353
 E 354
 E 355
 E 356
 E 357
 E 363
 E 380
 E 385
 E 392
 E 400
 E 401
 E 402
 E 403
 E 404
 E 405
 E 406
 E 407
 E 407a
 E 410
 E 412
 E 413
 E 414
 E 415
 E 416
 E 417
 E 418
 E 420
 E 421
 E 422
 E 425
 E 426
 E 427
 E 431
 E 432
 E 433
 E 434
 E 435
 E 436
 E 440
 E 442
 E 444
 E 445
 E 450
 E 451
 E 452
 E 459
 E 460
 E 461
 E 463
 E 464
 E 465
 E 466
 E 468
 E 469
 E 470a
 E 470b
 E 471
 E 472a
 E 472b
 E 472c
 E 472d
 E 472e
 E 472f
 E 473
 E 474
 E 475
 E 476
 E 477
 E 479b
 E 481
 E 482
 E 483
 E 491
 E 492
 E 493
 E 494
 E 495
 E 500
 E 501
 E 503
 E 504
 E 507
 E 508
 E 509
 E 511
 E 512
 E 513
 E 514
 E 515
 E 516
 E 517
 E 520
 E 521
 E 522
 E 523
 E 524
 E 525
 E 526
 E 527
 E 528
 E 529
 E 530
 E 535
 E 536
 E 538
 E 541
 E 551
 E 552
 E 553a
 E 553b
 E 554
 E 555
 E 556
 E 559
 E 570
 E 574
 E 575
 E 576
 E 577
 E 578
 E 579
 E 585
 E 586
 E 620
 E 621
 E 622
 E 623
 E 624
 E 625
 E 626
 E 627
 E 628
 E 629
 E 630
 E 631
 E 632
 E 633
 E 634
 E 635
 E 640
 E 650
 E 900
 E 901
 E 902
 E 903
 E 904
 E 905
 E 907
 E 912
 E 914
 E 920
 E 927b
 E 938
 E 939
 E 941
 E 942
 E 943a
 E 943b
 E 944
 E 948
 E 949
 E 950
 E 951
 E 952
 E 953
 E 954
 E 955
 E 957
 E 959
 E 960
 E 961
 E 962
 E 964
 E 965
 E 966
 E 967
 E 968
 E 999
 SUROWCE I SUBSTANCJE SŁODZĄCE
 Surowce słodzące
 Syrop glukozowo-fruktozowy
 Substancje słodzące
 Substancje słodzące w żywieniu
 Bezpieczeństwo substancji słodzących
 Charakterystyka najpopularniejszych substancji słodzących
 MAPA SERWISU
 SŁOWNICZEK
 Acceptable daily intake
 ADI
 Aromat
 Aromat dymu wędzarniczego
 Aromat przetworzony
 Barwnik
 Data minimalnej trwałości
 Dobra Praktyka Produkcyjna
 Dodatki do żywności
 Dopuszczalne dzienne pobranie
 Dopuszczalne dzienne spożycie
 EFSA
 Emulgator
 European Food Safety Authority
 Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
 FAO
 Fenyloketonuria
 Food and Agriculture Organization
 Gaz do pakowania
 Gaz nośny
 GMP
 INS
 International Numbering System
 JECFA
 Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives
 Kwas
 Minikubeczek
 No observed adverse effect level
 NOAEL
 Nośnik
 Ocena ryzyka
 Organizacja do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa
 Oznaczenie E
 Polepszacze
 Poliole
 Preparat aromatyczny
 Przeciwutleniacze
 Quantum satis
 Regulator kwasowości
 Sekwestrant
 Składnik żywności
 Skrobia modyfikowana
 Słodziki
 Sól emulgująca
 Stabilizatory
 Substancja aromatyczna
 Substancja dodatkowa do żywności
 Substancja glazurująca
 Substancja konserwująca
 Substancja pianotwórcza
 Substancja pomocnicza w przetwórstwie
 Substancja przeciwpieniąca
 Substancja przeciwzbrylająca
 Substancja słodząca
 Substancja spulchniająca
 Substancja utrzymująca wilgoć
 Substancja wiążąca
 Substancja wypełniająca
 Substancja żelująca
 Substancje konserwujące
 Substancje zagęszczające
 Symbol E
 Środek aromatyzujący
 Środek do przetwarzania mąki
 Środek spożywczy
 Światowa Organizacja Zdrowia
 Termin przydatności do spożycia
 WHO
 World Health Organization
 Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności
 Wzmacniacz kontrastu
 Wzmacniacze smaku
 Zanieczyszczenie
 Żywność
 Żywność przeznaczona bezpośrednio dla konsumenta finalnego
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij