Numer |
Nazwa chemiczna |
Funkcja technologiczna |
E 100 |
Kurkumina |
Barwnik |
E 101 | Ryboflawiny |
Barwnik |
E 102 |
Tartrazyna |
Barwnik |
E 104 |
Żółcień chinolinowa |
Barwnik |
E 110 |
Żółcień pomarańczowa S
,
,
Żółcień pomarańczowa FCF |
Barwnik |
E 120 |
Koszenila
,
kwas karminowy
,
karminy |
Barwnik |
E 122 | Azorubina,, karmoizyna |
Barwnik |
E 123 |
Amarant |
Barwnik |
E 124 | Pąs 4 R,, czerwień koszenilowa A |
Barwnik |
E 127 |
Erytrozyna |
Barwnik |
E 129 |
Czerwień Allura AC |
Barwnik |
E 131 |
Błękit patentowy V |
Barwnik |
E 132 | Indygotyna,, indygokarmin |
Barwnik |
E 133 |
Błękit brylantowy FCF |
Barwnik |
E 140 | Chlorofile i chlorofiliny |
Barwnik |
E 141 | Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin |
Barwnik |
E 142 |
Zieleń S |
Barwnik |
E 150a |
Karmel |
Barwnik |
E 150b |
Karmel siarczynowy |
Barwnik |
E 150c |
Karmel amoniakalny |
Barwnik |
E 150d |
Karmel amoniakalno-siarczynowy |
Barwnik |
E 151 |
Czerń brylantowa BN
,
czerń PN |
Barwnik |
E 153 |
Węgiel roślinny |
Barwnik |
E 155 |
Brąz HT |
Barwnik |
E 160a | Karoteny |
Barwnik |
E 160b |
Annato
,
Biksyna
,
norbiksyna |
Barwnik |
E 160c |
Ekstrakt z papryki
,
Kapsantyna
,
kapsorubina |
Barwnik |
E 160d | Likopen |
Barwnik |
E 160e | Beta-apo-8'-karotenal (C 30) |
Barwnik |
E 161b |
Luteina |
Barwnik |
E 161g |
Kantaksantyna |
Barwnik |
E 162 |
Betanina
,
czerwień buraczana |
Barwnik |
E 163 |
Antocyjany |
Barwnik |
E 170 |
Węglan wapnia |
Barwnik
,
Substancja przeciwzbrylająca
,
Substancja wiążąca
,
Regulator kwasowości
,
Nośnik |
E 171 |
Dwutlenek tytanu |
Barwnik |
E 172 |
Tlenki i wodorotlenki żelaza |
Barwnik |
E 173 | Glin |
Barwnik |
E 174 |
Srebro |
Barwnik |
E 175 |
Złoto |
Barwnik |
E 180 |
Czerwień litolowa BK |
Barwnik |
E 200 |
Kwas sorbowy |
Substancja konserwująca |
E 202 |
Sorbinian potasu |
Substancja konserwująca |
E 203 |
Sorbinian wapnia |
Substancja konserwująca |
E 210 |
Kwas benzoesowy |
Substancja konserwująca |
E 211 |
Benzoesan sodu |
Substancja konserwująca |
E 212 |
Benzoesan potasu |
Substancja konserwująca |
E 213 |
Benzoesan wapnia |
Substancja konserwująca |
E 214 | p-hydroksybenzoesan etylu |
Substancja konserwująca |
E 215 | Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu |
Substancja konserwująca |
E 218 | p-hydroksybenzoesan metylu |
Substancja konserwująca |
E 219 | Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu |
Substancja konserwująca |
E 220 | Dwutlenek siarki (Bezwodnik kwasu siarkawego) |
Substancja konserwująca |
E 221 |
Siarczyn sodu |
Substancja konserwująca |
E 222 |
Wodorosiarczyn sodu |
Substancja konserwująca |
E 223 |
Pirosiarczyn sodu | Substancja konserwująca
,
Środek do przetwarzania mąki (polepszacz) |
E 224 |
Pirosiarczyn potasu |
Substancja konserwująca |
E 226 |
Siarczyn wapnia |
Substancja konserwująca |
E 227 |
Wodorosiarczyn wapnia |
Substancja konserwująca |
E 228 |
Wodorosiarczyn potasu |
Substancja konserwująca |
E 234 |
Nizyna |
Substancja konserwująca |
E 235 |
Natamycyna |
Substancja konserwująca |
E 239 |
Heksametylenoczteroamina |
Substancja konserwująca |
E 242 |
Dimetylodiwęglan |
Substancja konserwująca |
E 249 |
Azotyn potasu |
Substancja konserwująca |
E 250 |
Azotyn sodu |
Substancja konserwująca |
E 251 |
Azotan sodu |
Substancja konserwująca |
E 252 |
Azotan potasu |
Substancja konserwująca |
E 260 |
Kwas octowy |
Kwas
,
Substancja konserwująca |
E 261 | Octany potasu |
Substancja konserwująca
,
Regulator kwasowości |
E 262 | Octany sodu |
Regulator kwasowości
,
Sekwestrant
,
Substancja konserwująca |
E 263 |
Octan wapnia |
Regulator kwasowości
,
Stabilizator
,
Sekwestrant
,
Nośnik |
E 270 |
Kwas mlekowy |
Kwas
,
Substancja konserwująca |
E 280 |
Kwas propionowy |
Substancja konserwująca |
E 281 |
Propionian sodu |
Substancja konserwująca |
E 282 |
Propionian wapnia |
Substancja konserwująca |
E 283 |
Propionian potasu |
Substancja konserwująca |
E 284 | Kwas borowy |
Substancja konserwująca |
E 285 |
Czteroboran sodu (boraks) |
Substancja konserwująca |
E 290 |
Dwutlenek węgla |
Gaz nośny
,
Gaz do pakowania
,
Substancja konserwująca |
E 296 |
Kwas jabłkowy |
Kwas
,
Substancja konserwująca |
E 297 |
Kwas fumarowy |
Kwas
,
Substancja konserwująca |
E 300 |
Kwas askorbinowy | Przeciwutleniacz
,
Środek do przetwarzania mąki (polepszacz) |
E 301 |
Askorbinian sodu |
Przeciwutleniacz |
E 302 |
Askorbinian wapnia |
Przeciwutleniacz |
E 304 | Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego |
Przeciwutleniacz |
E 306 |
Mieszanina tokoferoli |
Przeciwutleniacz |
E 307 |
Alfa-tokoferol |
Przeciwutleniacz |
E 308 |
Gamma-tokoferol |
Przeciwutleniacz |
E 309 |
Delta-tokoferol |
Przeciwutleniacz |
E 310 |
Galusan propylu |
Przeciwutleniacz |
E 311 |
Galusan oktylu |
Przeciwutleniacz |
E 312 |
Galusan dodecylu |
Przeciwutleniacz |
E 315 | Kwas izoaskorbinowy (kwas erytrobowy) |
Przeciwutleniacz |
E 316 |
Izoaskorbinian sodu |
Przeciwutleniacz |
E 320 |
Butylohydroksyanizol (BHA) |
Przeciwutleniacz |
E 321 |
Butylohydroksytoluen (BHT) |
Przeciwutleniacz |
E 322 |
Lecytyny |
Emulgator
,
Przeciwutleniacz
,
Nośnik |
E 325 |
Mleczan sodu | Regulator kwasowości
,
Substancja utrzymująca wilgoć
,
Emulgator |
E 326 |
Mleczan potasu | Regulator kwasowości
,
Substancja utrzymująca wilgoć
,
Emulgator |
E 327 |
Mleczan wapnia |
Regulator kwasowości |
E 330 |
Kwas cytrynowy |
Regulator kwasowości
,
Sekwestrant |
E 331 | Cytryniany sodu |
Regulator kwasowości
,
Sól emulgująca
,
Sekwestrant
,
Nośnik |
E 332 | Cytryniany potasu |
Regulator kwasowości
,
Sól emulgująca
,
Sekwestrant
,
Nośnik |
E 333 | Cytryniany wapnia |
Regulator kwasowości
,
Substancja wiążąca
,
Emulgator
,
Sekwestrant |
E 334 | Kwas winowy (L(+)-) |
Kwas
,
Sekwestrant |
E 335 | Winiany sodu |
Sekwestrant
,
Sól emulgująca
,
Regulator kwasowości |
E 336 | Winiany potasu |
Regulator kwasowości
,
Sól emulgująca
,
Kwas
,
Substancja spulchniająca |
E 337 | Winian potasowo-sodowy |
Regulator kwasowości
,
Sól emulgująca
,
Sekwestrant |
E 338 |
Kwas fosforowy |
Kwas
,
Sekwestrant |
E 339 | Fosforany sodu |
Regulator kwasowości
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca |
E 340 | Fosforany potasu |
Regulator kwasowości
,
Sekwestrant
,
Sól emulgująca |
E 341 | Fosforany wapnia |
Substancja spulchniająca
,
Regulator kwasowości
,
Sól emulgująca
,
Sekwestrant
,
Substancja wiążąca
,
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 343 | Fosforany magnezu |
Pozostałe |
E 350 | Jabłczany sodu |
Regulator kwasowości |
E 351 |
Jabłczan potasu |
Regulator kwasowości |
E 352 | Jabłczany wapnia |
Regulator kwasowości
,
Substancja wiążąca |
E 353 |
Kwas metawinowy |
Sekwestrant |
E 354 |
Winian wapnia |
Regulator kwasowości
,
Substancja spulchniająca
,
Emulgator |
E 355 |
Kwas adypinowy |
Regulator kwasowości |
E 356 |
Adypinian sodu |
Regulator kwasowości
,
Substancja żelująca
,
Substancja spulchniająca |
E 357 |
Adypinian potasu |
Regulator kwasowości
,
Substancja żelująca
,
Substancja spulchniająca |
E 363 |
Kwas bursztynowy |
Regulator kwasowości |
E 380 |
Cytrynian triamonowy |
Regulator kwasowości
,
Sól emulgująca |
E 385 | Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (sól wapniowo-disodowa EDTA) |
Sekwestrant
,
Przeciwutleniacz |
E 400 |
Kwas alginowy | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja żelująca
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 401 |
Alginian sodu | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 402 |
Alginian potasu | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja żelująca
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 403 |
Alginian amonu | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Substancja żelująca
,
Nośnik |
E 404 |
Alginian wapnia | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja żelująca
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 405 | Alginian glikolu propylenowego | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 406 |
Agar | Stabilizator
,
Emulgator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 407 |
Karagen | Stabilizator
,
Substancja żelująca
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 407a | Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Substancja żelująca |
E 410 |
Mączka chleba świętojańskiego | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 412 |
Guma guar | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 413 |
Tragakanta | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 414 | Guma arabska (guma akacjowa) | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Substancja glazurująca
,
Nośnik |
E 415 |
Guma ksantanowa | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Substancja pianotwórcza
,
Nośnik |
E 416 |
Guma karaya | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca |
E 417 | Guma tara | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca |
E 418 |
Guma gellan | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca |
E 420 | Sorbitole | Substancja utrzymująca wilgoć
,
Substancja słodząca
,
Stabilizator
,
Substancja wiążąca
,
Substancja wypełniająca
,
Sekwestrant
,
Nośnik |
E 421 |
Mannitol |
Substancja słodząca
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 422 | Glicerol | Substancja utrzymująca wilgoć
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 425 | Konjac |
Nośnik |
E 432 |
Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20) |
Emulgator
,
Nośnik |
E 433 |
Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80) |
Emulgator
,
Nośnik |
E 434 |
Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40) |
Emulgator
,
Nośnik |
E 435 |
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60) |
Emulgator
,
Nośnik |
E 436 |
Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65) |
Emulgator
,
Nośnik |
E 440 | Pektyny | Stabilizator
,
Substancja żelująca
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Nośnik |
E 442 |
Fosfatydy amonu |
Emulgator
,
Nośnik |
E 444 |
Octan izomaślanu sacharozy |
Pozostałe |
E 445 |
Estry glicerolu i żywicy roślinnej |
Stabilizator |
E 450 | Difosforany |
Regulator kwasowości
,
Sekwestrant
,
Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja spulchniająca
,
Substancja wiążąca |
E 451 | Trifosforany |
Sól emulgująca
,
Substancja wiążąca
,
Sekwestrant |
E 452 | Polifosforany |
Sól emulgująca
,
Sekwestrant
,
Substancja wiążąca |
E 459 |
Beta-cyklodekstryna |
Nośnik |
E 460 | Celuloza | Substancja przeciwzbrylająca
,
Substancja zagęszczająca
,
Substancja wypełniająca
,
Nośnik |
E 461 |
Metyloceluloza | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Substancja wypełniająca
,
Nośnik |
E 463 |
Hydroksypropyloceluloza | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 464 |
Hydroksypropylometyloceluloza | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 465 |
Etylometyloceluloza |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja pianotwórcza
,
Nośnik |
E 466 |
Karboksymetyloceluloza
,
Sól sodowa karboksymetylocelulozy
,
Guma celulozowa | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Nośnik |
E 468 |
Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana
,
Guma celulozowa usieciowana |
Nośnik |
E 469 |
Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza
,
Enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa |
Nośnik |
E 470a |
Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych |
Emulgator
,
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 470b | Sole magnezowe kwasów tłuszczowych |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 471 |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Nośnik |
E 472a |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja glazurująca
,
Nośnik |
E 472b |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym |
Emulgator |
E 472c |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Nośnik |
E 472d |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym |
Emulgator |
E 472e |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym |
Emulgator
,
Nośnik |
E 472f |
Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego |
Emulgator |
E 473 |
Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 474 |
Sacharoglicerydy |
Emulgator |
E 475 |
Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu |
Emulgator
,
Nośnik |
E 476 |
Polirycynooleinian poliglicerolu |
Emulgator
,
Stabilizator |
E 477 |
Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego |
Emulgator
,
Stabilizator |
E 479b | Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych | Emulgator |
E 481 |
Stearoilomleczan sodu |
Emulgator
,
Stabilizator |
E 482 |
Stearoilomleczan wapnia |
Stabilizator |
E 483 |
Winian stearylu |
Emulgator
,
Stabilizator |
E 491 |
Monostearynian sorbitolu | Emulgator
,
Stabilizator
,
Substancja glazurująca
,
Substancja przeciwpieniąca
,
Nośnik |
E 492 |
Tristearynian sorbitolu |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Nośnik |
E 493 |
Monolaurynian sorbitolu |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Nośnik |
E 494 |
Monooleinian sorbitolu |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Nośnik |
E 495 |
Monopalmitynian sorbitolu |
Emulgator
,
Stabilizator
,
Nośnik |
E 500 | Węglany sodu |
Regulator kwasowości |
E 501 | Węglany potasu |
Regulator kwasowości
,
Nośnik |
E 503 | Węglany amonu |
Regulator kwasowości
,
Substancja spulchniająca |
E 504 | Węglany magnezu |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik
,
Regulator kwasowości |
E 507 | Kwas chlorowodorowy (kwas solny) |
Kwas |
E 508 |
Chlorek potasu |
Substancja żelująca
,
Nośnik |
E 509 |
Chlorek wapnia |
Sekwestrant
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 511 |
Chlorek magnezu |
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 512 |
Chlorek cynawy |
Stabilizator |
E 513 |
Kwas siarkowy |
kwas |
E 514 | Siarczany sodu |
Kwas
,
Regulator kwasowości
,
Nośnik |
E 515 | Siarczany potasu |
Nośnik |
E 516 |
Siarczan wapnia |
Substancja wiążąca
,
Sekwestrant
,
Nośnik |
E 517 |
Siarczan amonu |
Nośnik |
E 520 | Siarczan glinu |
Substancja wiążąca |
E 521 | Siarczan glinowo-sodowy |
Regulator kwasowości
,
Substancja wiążąca |
E 522 | Siarczan glinowo-potasowy |
Regulator kwasowości
,
Substancja wiążąca |
E 523 |
Siarczan amonowo-glinowy |
Regulator kwasowości |
E 524 |
Wodorotlenek sodu |
Regulator kwasowości |
E 525 |
Wodorotlenek potasu |
Regulator kwasowości |
E 526 |
Wodorotlenek wapnia |
Regulator kwasowości
,
Substancja wiążąca |
E 527 |
Wodorotlenek amonu |
Regulator kwasowości |
E 528 |
Wodorotlenek magnezu |
Regulator kwasowości |
E 529 |
Tlenek wapnia |
Regulator kwasowości |
E 530 |
Tlenek magnezu |
Regulator kwasowości |
E 535 |
Żelazocyjanek sodu |
Substancja przeciwzbrylająca |
E 536 |
Żelazocyjanek potasu |
Substancja przeciwzbrylająca |
E 538 |
Żelazocyjanek wapnia |
Substancja przeciwzbrylająca |
E 541 |
Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny |
Kwas
,
Substancja spulchniająca |
E 551 |
Dwutlenek krzemu |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 552 |
Krzemian wapnia |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 553a | Krzemian magnezu |
Substancja przeciwzbrylająca |
E 553b |
Talk |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 554 |
Krzemian glinowo-sodowy |
Substancja przeciwzbrylająca |
E 555 |
Krzemian glinowo-potasowy |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 556 |
Krzemian glinowo-wapniowy |
Substancja przeciwzbrylająca |
E 559 | Krzemian glinu (kaolin) |
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 570 |
Kwasy tłuszczowe | Substancja przeciwpieniąca
,
Nośnik |
E 574 |
Kwas glukonowy |
Regulator kwasowości
,
Sekwestrant
,
Substancja spulchniająca |
E 575 |
Lakton kwasu glukonowego |
Kwas
,
Sekwestrant
,
Substancja spulchniająca |
E 576 |
Glukonian sodu |
Sekwestrant |
E 577 |
Glukonian potasu |
Sekwestrant
,
Nośnik |
E 578 |
Glukonian wapnia |
Regulator kwasowości
,
Substancja wiążąca
,
Sekwestrant
,
Stabilizator |
E 579 |
Glukonian żelazawy |
Substancja wzmacniająca kolor |
E 585 |
Mleczan żelazawy |
Substancja wzmacniająca kolor |
E 620 |
Kwas glutaminowy | Wzmacniacz smaku |
E 621 | Glutaminian monosodowy | Wzmacniacz smaku |
E 622 | Glutaminian monopotasowy | Wzmacniacz smaku |
E 623 |
Diglutaminian wapnia | Wzmacniacz smaku |
E 624 |
Glutaminian monoamonowy | Wzmacniacz smaku |
E 625 |
Diglutaminian magnezu | Wzmacniacz smaku |
E 626 |
Kwas guanylowy | Wzmacniacz smaku |
E 627 |
Guanylan disodowy | Wzmacniacz smaku |
E 628 |
Guanylan dipotasowy | Wzmacniacz smaku |
E 629 |
Guanylan wapnia | Wzmacniacz smaku |
E 630 |
Kwas inozynowy | Wzmacniacz smaku |
E 631 |
Inozynian disodowy | Wzmacniacz smaku |
E 632 |
Inozynian dipotasowy | Wzmacniacz smaku |
E 633 |
Inozynian wapnia | Wzmacniacz smaku |
E 634 | 5'-rybonukleotydy wapnia | Wzmacniacz smaku |
E 635 | 5'-rybonukleotydy disodowe | Wzmacniacz smaku |
E 640 |
Glicyna i jej sól sodowa | Regulator kwasowości
,
Sekwestrant
,
Substancja utrzymująca wilgoć
,
Nośnik |
E 650 |
Octan cynku |
Pozostałe |
E 900 |
Dimetylopolisiloksan | Substancja przeciwpieniąca
,
Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik |
E 901 | Wosk pszczeli, biały i żółty |
Substancja do stosowania na powierzchni
,
Nośnik |
E 902 |
Wosk candelilla |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 903 |
Wosk carnauba |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 904 |
Szelak |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 905 |
Wosk mikrokrystaliczny |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 907 |
Uwodorniony poli-1-deken |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 912 |
Estry kwasu montanowego |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 914 |
Wosk polietylenowy utleniony |
Substancja do stosowania na powierzchni |
E 920 |
L-cysteina | Środek do przetwarzania mąki (polepszacz) |
E 927b |
Karbamid |
Substancja wiążąca |
E 938 |
Argon |
Gaz do pakowania |
E 939 |
Hel |
Gaz do pakowania |
E 941 |
Azot |
Gaz do pakowania |
E 942 |
Podtlenek azotu |
Pozostałe |
E 943a |
Butan |
Pozostałe |
E 943b |
Izobutan |
Pozostałe |
E 944 |
Propan |
Pozostałe |
E 948 |
Tlen |
Gaz do pakowania |
E 949 |
Wodór |
Pozostałe |
E 950 |
Acesulfam K |
Substancja słodząca
,
Substancja wzmacniająca smak i zapach |
E 951 |
Aspartam | Substancja słodząca
,
Wzmacniacz smaku |
E 952 | Cyklaminiany |
Substancja słodząca |
E 953 |
Izomalt | Substancja słodząca
,
Substancja wypełniająca
,
Substancja przeciwzbrylająca
,
Substancja glazurująca
,
Nośnik |
E 954 | Sacharyny |
Substancja słodząca |
E 955 |
Sukraloza |
Substancja słodząca |
E 957 |
Taumatyna | Substancja słodząca
,
Wzmacniacz smaku |
E 959 |
Neohesperydyna DC |
Substancja słodząca |
E 962 | Sól aspartamu i acesulfamu |
Substancja słodząca |
E 965 | Maltitole | Substancja słodząca
,
Substancja utrzymująca wilgoć
,
Stabilizator
,
Substancja wypełniająca
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 966 |
Laktitol |
Substancja słodząca
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 967 |
Ksylitol | Substancja słodząca
,
Substancja utrzymująca wilgoć
,
Nośnik |
E 999 | Ekstrakt Quillaia |
Substancja pianotwórcza |
E 1103 |
Inwertaza |
Pozostałe |
E 1105 |
Lizozym |
Konserwant |
E 1200 |
Polidekstroza | Substancja wypełniająca
,
Substancja utrzymująca wilgoć
,
Substacja wiążąca
,
Nośnik |
E 1201 |
Poliwinylopirolidon |
Nośnik |
E 1202 |
Poliwinylopolipirolidon |
Stabilizator
,
Nośnik |
E 1404 |
Skrobia utleniona | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1410 |
Fosforan monoskrobiowy | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1412 |
Fosforan diskrobiowy | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1413 | Fosforanowany fosforan diskrobiowy | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1414 |
Acetylowany fosforan diskrobiowy | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1420 |
Skrobia acetylowana | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1422 |
Acetylowany adypinian diskrobiowy | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1440 |
Hydroksypropyloskrobia | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1442 |
Hydroksypropylofosforan diskrobiowy | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1450 |
Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego | Stabilizator
,
Substancja zagęszczająca
,
Emulgator
,
Substancja wiążąca
,
Nośnik |
E 1451 |
Acetylowana skrobia utleniona |
Nośnik |
E 1505 |
Cytrynian trietylowy |
Nośnik
,
Sekwestrant |
E 1517 | Dioctan glicerolu (diacetyna) |
Nośnik |
E 1518 | Trioctan glicerolu (triacetyna) | Nośnik
,
Substancja utrzymująca wilgoć |
E 1519 |
Alkohol benzylowy |
Nośnik |
E 1520 | Propano-1,2-diol (glikol propylenowy) |
Nośnik |
E 968 | erytrytol | substancja słodząca |
E 319 | Tert-butylohydrochinon TBHQ | przeciwutleniacz |
E 586 | 4-heksylorezorcynol | Substancja słodząca
,
Wzmacniacz smaku
,
substancja utrzymująca wilgoć |
E 426 | Hemiceluloza sojowa | Substancja emulgująca
,
substancja zagęszczająca
,
substancja stabilizująca
,
substancja przeciwzbrylająca |
E 1204 | Pullulan | Substancja glazurująca |
E 1452 | Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego | Substancja przeciwzbrylająca
,
Nośnik
,
Substancja stabilizująca |
E 961 | neotam | substancja słodząca |
E 1205 | Zasadowy kopolimer metakrylanu | |
E 960 | glikozydy stewiolowe | substancja słodząca |
E 392 | Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu) | |
E 427 | Guma kasja | |
E 431 | Stearynian polioksyetylenu (40) | |
E 964 | Syrop poliglucitolowy | substancja słodząca |
E 1203 | Alkohol poliwinylowy (PVA) | |
E 1521 | Glikol polietylenowy | |