HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY PRZEKAZYWANIE DANYCH I MONITOROWANIE SPOŻYCIA Informacje, które mają przekazywać podmioty gospodarcze sektora spożywczego: Art. 19
AROMATY
Informacje, które mają przekazywać podmioty gospodarcze sektora spożywczego: Art. 19

 

Art. 19 ust. 1 - Producent lub użytkownik substancji aromatycznej lub przedstawiciel takiego producenta lub użytkownika na wniosek Komisji informuje ją o ilości substancji aromatycznych dodanych do środków spożywczych we Wspólnocie w okresie 12 miesięcy.

Przekazane w tym kontekście informacje są traktowane jako poufne, o ile nie są wymagane do oceny bezpieczeństwa.

Komisja udostępnia państwom członkowskim informacje o poziomach stosowania tych substancji w poszczególnych kategoriach środków spożywczych we Wspólnocie.

W Rozporządzeniu sformułowano  nowy obowiązek, aby “producenci i użytkownicy substancji aromatycznych", na wniosek Komisji, informowali ją o ilości substancji dodanych do środków spożywczych we Wspólnocie w okresie 12 miesięcy.

Jednolita interpretacja branżowa

Obowiązek przekazywania bezpośrednio informacji powinien spoczywać na przemyśle spożywczym jedynie w odniesieniu do substancji aromatycznych kupowanych bezpośrednio, a nie tych, które są nabywane jako część recepturowa aromatów. Jeśli substancje aromatyczne są używane w formule aromatu, odpowiedzialność za przekazywanie informacji dla Komisji spoczywa na wytwórcy aromatu.

Ponieważ wytwórcy środków aromatyzujących (aromatów) nie mogą być pewni, w jakich produktach ich aromaty są używane (mogą to być zastosowania nieżywnościowe albo w żywności eksportowanej poza UE), a także - ponieważ wytwórcy środków aromatyzujących nie mają informacji na temat poziomu dawkowania stosowanego przez podmioty branży spożywczej, istnieje prawdopodobieństwo znacznego przeszacowania wielkości spożycia tych substancji.

 

Art. 19 ust. 4 - Szczegółowe przepisy wykonawcze do ust. 1 przyjmuje się zgodnie z procedurą regulacyjną, o której mowa w art. 21 ust. 2.

Uwaga: metoda przekazywania informacji oraz ich gromadzenia przez organy urzędowe zostanie określona w systemie komitologicznym. Niniejsze stanowisko może więc ulec zmianie po określeniu odnośnej procedury.

 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2022 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij