HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY OZNAKOWANIE ŚRODKÓW AROMATYZUJĄCYCH W WYKAZIE SKŁADNIKÓW AROMATYZOWANEJ ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kilku środkach spożywczych
AROMATY
Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kilku środkach spożywczych

Przypadek wytwórcy produktu gotowego, stosującego kilka aromatów w kilku środkach spożywczych

 

Firma nabywa oddzielnie różne środki aromatyzujące/aromaty uzyskane wyłącznie z naturalnych substancji aromatycznych oraz preparaty aromatyzujące, które stosuje oddzielnie w kilku środkach spożywczych sprzedawanych łącznie w tym samym opakowaniu.

 

Firma może dążyć do ograniczenia liczby aromatów podawanych w wykazie składników, w szczególności ze względu na ograniczoną wielkość etykiety.

 

Przypadek kilku "naturalnych aromatów"

Przykład: Torba z mieszanką cukierków o różnych smakach zawierających: naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy i naturalny aromat truskawkowy.

Wykaz składników może wyglądać następująco:

 Składniki: (…), “naturalny aromat cytrynowy, naturalny aromat pomarańczowy, naturalny aromat truskawkowy", (…)

 Składniki: (…), “naturalne aromaty: cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy", (…)

 Składniki: (…), “naturalne aromaty (cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy)”, (…)

 Składniki: (…), “naturalne aromaty owocowe (cytrynowy, pomarańczowy, truskawkowy)”, (…)

 Składniki: (…), “aromaty”, (…)

 

Następującej opcji NIE uznaje się za dopuszczalną:

X    Składniki: (…), “aromaty naturalne”, (…)

Jednolita interpretacja branżowa:

Jeśli do różnych produktów sprzedawanych w jednym opakowaniu stosuje się kilka "naturalnych aromatów X" i/lub "naturalnych aromatów X z innymi aromatami naturalnymi", nie jest możliwe określenie takich różnych aromatów w wykazie składników ogólną nazwą "aromaty naturalne". 

!    Uwaga: zastosowanie ogólnego określenia "aromaty" jest możliwe zawsze.

 

 

 
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2022 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij