EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0685

Rozporządzenie Komisji (UE) 2020/685 z dnia 20 maja 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych (Tekst mający znaczenie dla EOG)

C/2020/3186

OJ L 160, 25.5.2020, p. 3–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 24/05/2023; Uchylona w sposób domniemany przez 32023R0915

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2020/685/oj

25.5.2020   

PL

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 160/3


ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2020/685

z dnia 20 maja 2020 r.

zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w niektórych środkach spożywczych

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie Rady (EWG) nr 315/93 z dnia 8 lutego 1993 r. ustanawiające procedury Wspólnoty w odniesieniu do substancji skażających w żywności (1), w szczególności jego art. 2 ust. 3,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

W rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1881/2006 (2) określono najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.

(2)

W dniu 30 września 2014 r. panel ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym („panel CONTAM”) Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) przyjął opinię naukową w sprawie zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności (3). Panel CONTAM ustalił tolerowane dzienne pobranie na poziomie 0,3 mikrogramów na kilogram masy ciała na dzień, w oparciu o hamowanie wychwytu jodu przez tarczycę u zdrowych dorosłych ludzi. Panel CONTAM stwierdził, że obecne szacunkowe narażenie długoterminowe z dietą na nadchloran stanowi potencjalne zagrożenie, zwłaszcza w przypadku konsumentów spożywających duże ilości nadchloranu z żywnością, należących do młodszych grup wiekowych populacji cierpiących na łagodny lub umiarkowany niedobór jodu. Ponadto możliwe jest, że obecne szacunkowe narażenie krótkoterminowe na nadchloran stanowi zagrożenie dla niemowląt i małych dzieci karmionych piersią i spożywających niewielkie ilości jodu.

(3)

Panel CONTAM zalecił, aby państwa członkowskie zgromadziły dodatkowe dane dotyczące występowania nadchloranu w żywności w Europie, w szczególności w odniesieniu do warzyw, preparatów do początkowego żywienia niemowląt, mleka i przetworów mlecznych, w celu dalszego ograniczenia niepewności w ocenie ryzyka.

(4)

Zalecenie Komisji (UE) 2015/682 (4) zostało przyjęte na podstawie sprawozdania naukowego w celu monitorowania obecności nadchloranu w żywności, w szczególności w żywności, której próbki pobrano po dniu 1 września 2013 r., kiedy to wprowadzono środki zmniejszające ryzyko.

(5)

Urząd przeprowadził ocenę narażenia ludzi na nadchloran, uwzględniając dane dotyczące występowania dostępne w jego bazie danych, pochodzące z próbek pobranych po dniu 1 września 2013 r., i opublikował sprawozdanie naukowe pt. „Ocena narażenia z dietą na nadchloran w populacji Europy” (5) w 2017 r.

(6)

Panel CONTAM przeanalizował wyniki sprawozdania na temat nadchloranu w żywności na 87. posiedzeniu plenarnym w listopadzie 2017 r. (6) i odnotował, że poziomy narażenia oszacowane w tym sprawozdaniu są w dużym stopniu zbieżne z poziomami oszacowanymi w opinii panelu CONTAM z 2014 r. Biorąc pod uwagę wcześniej ustalone tolerowane dzienne pobranie na poziomie 0,3 μg/kg masy ciała na dzień, panel CONTAM potwierdził wniosek, że obecne przewlekłe i krótkotrwałe narażenie na nadchloran może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi.

(7)

W związku z tym należy ustalić najwyższe dopuszczalne poziomy nadchloranu zarówno w środkach spożywczych, które zawierają znaczne poziomy nadchloranu i które w znacznym stopniu przyczyniają się do narażenia ludzi, jak i w środkach spożywczych istotnych z punktu widzenia możliwego narażenia szczególnie wrażliwych grup populacji, takich jak niemowlęta i małe dzieci.

(8)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 1881/2006.

(9)

Podmioty prowadzące przedsiębiorstwo spożywcze powinny mieć czas na dostosowanie się do nowych wymogów określonych w niniejszym rozporządzeniu. Data rozpoczęcia stosowania najwyższych dopuszczalnych poziomów nadchloranu w tych środkach spożywczych powinna zatem zostać odroczona.

(10)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 wprowadza się zmiany zgodnie z załącznikiem do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 2

Środki spożywcze wymienione w załączniku do niniejszego rozporządzenia, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu przed dniem 1 lipca 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub terminu ich przydatności do użycia.

Artykuł 3

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 1 lipca 2020 r.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 20 maja 2020 r.

W imieniu Komisji

Ursula VON DER LEYEN

Przewodniczący


(1)  Dz.U. L 37 z 13.2.1993, s. 1.

(2)  Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. L 364 z 20.12.2006, s. 5).

(3)  Panel EFSA CONTAM (panel EFSA ds. środków trujących w łańcuchu żywnościowym), 2014 r. „Scientific Opinion on the risks to public health related to the presence of perchlorate in food, in particular fruits and vegetables.” (Opinia naukowa na temat zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością nadchloranu w żywności, w szczególności w owocach i warzywach). Dziennik EFSA 2014; 12(10):3869 [106 s.]. doi:10.2903/j.efsa.2014.3869 http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3869

(4)  Zalecenie Komisji (UE) 2015/682 z dnia 29 kwietnia 2015 r. w sprawie monitorowania obecności nadchloranu w żywności (Dz.U. L 111 z 30.4.2015, s. 32).

(5)  EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności), Arcella D., Binaglia M. i Vernazza F., 2017 r. Sprawozdanie naukowe dotyczące oceny narażenia na nadchloran w populacji Europy. Dziennik EFSA 2017;15(10):5043, 24 s. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.5043

(6)  http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/event/171121-m.pdf


ZAŁĄCZNIK

W załączniku do rozporządzenia (WE) nr 1881/2006 dodaje się sekcję 9 „Nadchloran” w brzmieniu:

Sekcja 9: Nadchloran

Środki spożywcze (1)

Najwyższe dopuszczalne poziomy

(mg/kg)

9.

Nadchloran

 

9.1.

Owoce i warzywa

z wyjątkiem:

0,05

 

Cucurbitaceae i jarmużu

0,10

 

warzyw liściastych i ziół

0,50

9.2

Herbata (Camellia sinensis), suszona

Napary ziołowe i owocowe; suszone

0,75

9.3

Preparaty do początkowego żywienia niemowląt, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, żywność specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczona dla niemowląt i małych dzieci oraz preparaty do żywienia małych dzieci (3) (4)  (*1)

0,01

 

Żywność dla dzieci (3) (4)

0,02

 

Produkty zbożowe przetworzone (3) (29)

0,01


(*1)  Preparaty do żywienia małych dzieci to napoje na bazie mleka i podobne produkty białkowe przeznaczone dla małych dzieci. Produkty te nie wchodzą w zakres rozporządzenia (UE) nr 609/2013 (sprawozdanie Komisji dla Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie preparatów do żywienia małych dzieci (COM/2016/0169 final) (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/PDF/?uri=CELEX:52016DC0169&qid=1559628885154&from=EN).”


Top