EUR-Lex Access to European Union law
This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32020R1510
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1510 of 16 October 2020 concerning the authorisation of cinnamyl alcohol, 3-phenylpropan-1-ol, 2-phenylpropanal, 3-(p-cumenyl)-2-methylpropionalde-hyde, alpha-methylcinnamaldehyde, 3-phenylpropanal, cinnamic acid, cinnamyl acetate, cinnamyl butyrate, 3-phenylpropyl isobutyrate, cinnamyl isovalerate, cinnamyl isobutyrate, ethyl cinnamate, methyl cinnamate and isopentyl cinnamate as feed additives for all animal species except for marine animals (Text with EEA relevance)
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1510 z dnia 16 października 2020 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie alkoholu cynamylowego, 3-fenylopropan-1-olu, 2-fenylopropanalu, aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego, aldehydu alfa-metylocynamonowego, 3-fenylopropanalu, kwasu cynamonowego, octanu cynamylu, maślanu cynamylu, izomaślanu 3-fenylopropylu, izowalerianianu cynamylu, izomaślanu cynamylu, cynamonianu etylu, cynamonianu metylu i cynamonianu izopentylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich (Tekst mający znaczenie dla EOG)
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1510 z dnia 16 października 2020 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie alkoholu cynamylowego, 3-fenylopropan-1-olu, 2-fenylopropanalu, aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego, aldehydu alfa-metylocynamonowego, 3-fenylopropanalu, kwasu cynamonowego, octanu cynamylu, maślanu cynamylu, izomaślanu 3-fenylopropylu, izowalerianianu cynamylu, izomaślanu cynamylu, cynamonianu etylu, cynamonianu metylu i cynamonianu izopentylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich (Tekst mający znaczenie dla EOG)
C/2020/7007
OJ L 344, 19.10.2020, p. 2–16
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
19.10.2020 |
PL |
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej |
L 344/2 |
ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2020/1510
z dnia 16 października 2020 r.
dotyczące zezwolenia na stosowanie alkoholu cynamylowego, 3-fenylopropan-1-olu, 2-fenylopropanalu, aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego, aldehydu alfa-metylocynamonowego, 3-fenylopropanalu, kwasu cynamonowego, octanu cynamylu, maślanu cynamylu, izomaślanu 3-fenylopropylu, izowalerianianu cynamylu, izomaślanu cynamylu, cynamonianu etylu, cynamonianu metylu i cynamonianu izopentylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich
(Tekst mający znaczenie dla EOG)
KOMISJA EUROPEJSKA,
uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,
uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 września 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (1), w szczególności jego art. 9 ust. 2,
a także mając na uwadze, co następuje:
(1) |
W rozporządzeniu (WE) nr 1831/2003 przewidziano udzielanie zezwoleń na stosowanie dodatków w żywieniu zwierząt oraz określono sposób uzasadniania i procedury udzielania takich zezwoleń. W art. 10 ust. 2 tego rozporządzenia przewidziano ponowną ocenę dodatków dopuszczonych na mocy dyrektywy Rady 70/524/EWG (2). |
(2) |
Substancje: alkohol cynamylowy, 3-fenylopropan-1-ol, 2-fenylopropanal, aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy, aldehyd alfa-metylocynamonowy, 3-fenylopropanal, kwas cynamonowy, octan cynamylu, maślan cynamylu, izomaślan 3-fenylopropylu, izowalerianian cynamylu, izomaślan cynamylu, cynamonian etylu, cynamonian metylu i cynamonian izopentylu („przedmiotowe substancje”) zostały dopuszczone bez ograniczeń czasowych zgodnie z dyrektywą 70/524/EWG jako dodatki paszowe dla wszystkich gatunków zwierząt. Dodatki te zostały następnie wpisane do rejestru dodatków paszowych jako istniejące produkty zgodnie z art. 10 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(3) |
Zgodnie z art. 10 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 w związku z jego art. 7 złożono wniosek o ponowną ocenę przedmiotowych substancji jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt. Wnioskodawca wystąpił o sklasyfikowanie tych dodatków w kategorii „dodatki sensoryczne” i w grupie funkcjonalnej „substancje aromatyzujące”. Do wniosku dołączone zostały dane szczegółowe oraz dokumenty wymagane na mocy art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003. |
(4) |
W opinii z dnia 6 grudnia 2016 r. (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził, że w proponowanych warunkach stosowania przedmiotowe substancje nie mają szkodliwych skutków dla zdrowia zwierząt i ludzi ani dla środowiska. Urząd stwierdził, że w odniesieniu do środowiska morskiego bezpieczny poziom stosowania jest szacowany na 0,05 mg/kg paszy. Proponowane poziomy stosowania przedmiotowych substancji przekraczają próg bezpieczeństwa dla środowiska morskiego, a zatem ich stosowanie w odniesieniu do zwierząt morskich nie jest dozwolone. W opinii Urząd stwierdził również, że przedmiotowe substancje są skuteczne w zastosowaniach w żywności, ponieważ zwiększają jej właściwości zapachowe lub smakowe. Stąd wniosek ten można ekstrapolować na paszę. Wnioskodawca wycofał wniosek w odniesieniu do wody do pojenia, ale przedmiotowe substancje można stosować w mieszankach paszowych podawanych następnie z wodą. |
(5) |
Urząd stwierdził, że zagrożenie z powodu narażenia skóry, oczu i dróg oddechowych jest uznane. Większość przedmiotowych substancji sklasyfikowano jako drażniące dla dróg oddechowych. W związku z powyższym należy stosować odpowiednie środki ochronne. Zdaniem Urzędu nie ma potrzeby wprowadzania szczegółowych wymogów dotyczących monitorowania po wprowadzeniu do obrotu. Urząd zweryfikował również sprawozdanie dotyczące metody analizy dodatków paszowych w paszy, przedłożone przez laboratorium referencyjne ustanowione rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003. |
(6) |
Ocena przedmiotowych substancji dowodzi, że warunki udzielenia zezwolenia przewidziane w art. 5 rozporządzenia (WE) nr 1831/2003 są spełnione. W związku z tym należy zezwolić na stosowanie tych substancji, jak określono w załączniku do niniejszego rozporządzenia. |
(7) |
Aby umożliwić ściślejszą kontrolę, należy wprowadzić pewne ograniczenia i warunki. Uwzględniając fakt, że względy bezpieczeństwa nie wymagają ustanowienia maksymalnej zawartości, oraz uwzględniając ponowną ocenę dokonaną przez Urząd, zalecaną zawartość należy podać na etykiecie dodatku. W przypadku przekroczenia tej zawartości niektóre informacje powinny być wskazane na etykiecie premiksów. |
(8) |
Ponieważ względy bezpieczeństwa nie wymagają natychmiastowego zastosowania zmian w warunkach zezwolenia na stosowanie przedmiotowych substancji, należy przewidzieć okres przejściowy, aby umożliwić zainteresowanym stronom przygotowanie się do spełnienia nowych wymogów wynikających z zezwolenia. |
(9) |
Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz, |
PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:
Artykuł 1
Zezwolenie
Substancje wyszczególnione w załączniku, należące do kategorii „dodatki sensoryczne” i do grupy funkcjonalnej „substancje aromatyzujące” zostają dopuszczone jako dodatki paszowe stosowane w żywieniu zwierząt zgodnie z warunkami określonymi w załączniku.
Artykuł 2
Środki przejściowe
1. Substancje wyszczególnione w załączniku oraz premiksy zawierające te substancje, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 8 maja 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 8 listopada 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów.
2. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 8 listopada 2021 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 8 listopada 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność.
3. Mieszanki paszowe i materiały paszowe zawierające substancje wyszczególnione w załączniku, wyprodukowane i opatrzone etykietami przed dniem 8 listopada 2022 r. zgodnie z przepisami obowiązującymi przed dniem 8 listopada 2020 r., mogą być nadal wprowadzane do obrotu i stosowane aż do wyczerpania zapasów, jeżeli są przeznaczone dla zwierząt, od których lub z których nie pozyskuje się żywności.
Artykuł 3
Wejście w życie
Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.
Sporządzono w Brukseli dnia 16 października 2020 r.
W imieniu Komisji
Ursula VON DER LEYEN
Przewodnicząca
(1) Dz.U. L 268 z 18.10.2003, s. 29.
(2) Dyrektywa Rady 70/524/EWG z dnia 23 listopada 1970 r. dotycząca dodatków paszowych (Dz.U. L 270 z 14.12.1970, s. 1).
(3) Dziennik EFSA 2017; 15(1):4672.
ZAŁĄCZNIK
Numer identyfikacyjny dodatku |
Nazwa posiadacza zezwolenia |
Dodatek |
Skład, wzór chemiczny, opis, metoda analityczna |
Gatunek lub kategoria zwierzęcia |
Maksymalny wiek |
Minimalna zawartość |
Maksymalna zawartość |
Pozostałe przepisy |
Data ważności zezwolenia |
||||||||||||||||||||
mg substancji czynnej/kg mieszanki paszowej pełnoporcjowej o wilgotności 12 % |
|||||||||||||||||||||||||||||
Kategoria: dodatki sensoryczne. Grupa funkcjonalna: substancje aromatyzujące |
|||||||||||||||||||||||||||||
2b02017 |
– |
Alkohol cynamylowy |
Skład dodatku Alkohol cynamylowy Charakterystyka substancji czynnej Alkohol cynamylowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 104-54-1 Nr FLAVIS: 02.017 Metoda analizy (1) Do oznaczania alkoholu cynamylowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b02031 |
– |
3-Fenylopropan-1-ol |
Skład dodatku 3-Fenylopropan-1-ol Charakterystyka substancji czynnej 3-Fenylopropan-1-ol Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H12O Numer CAS: 122-97-4 Nr FLAVIS: 02.031 Metoda analizy (1) Do oznaczania 3-fenylopropan-1-olu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b05038 |
– |
2-Fenylopropanal |
Skład dodatku 2-Fenylopropanal Charakterystyka substancji czynnej 2-Fenylopropanal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 93-53-8 Nr FLAVIS: 05.038 Metoda analizy (1) Do oznaczania 2-fenylopropanalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b05045 |
– |
Aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy |
Skład dodatku Aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 90 % próby Wzór chemiczny: C13H18O Numer CAS: 103-95-7 Nr FLAVIS: 05.045 Metoda analizy (1) Do oznaczania aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b05050 |
– |
Aldehyd alfa-metylocynamonowy |
Skład dodatku Aldehyd alfa-metylocynamonowy Charakterystyka substancji czynnej Aldehyd alfa-metylocynamonowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C10H10O Numer CAS: 101-39-3 Nr FLAVIS: 05.050 Metoda analizy (1) Do oznaczania aldehydu alfa-metylocynamonowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b05080 |
– |
3-Fenylopropanal |
Skład dodatku 3-Fenylopropanal Charakterystyka substancji czynnej 3-Fenylopropanal Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C9H10O Numer CAS: 104-53-0 Nr FLAVIS: 05.080 Metoda analizy (1) Do oznaczania 3-fenylopropanalu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b08022 |
– |
Kwas cynamonowy |
Skład dodatku Kwas cynamonowy Charakterystyka substancji czynnej Kwas cynamonowy Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C9H8O2 Numer CAS: 621-82-9 Nr FLAVIS: 08.022 Metoda analizy (1) Do oznaczania kwasu cynamonowego w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09018 |
– |
Octan cynamylu |
Skład dodatku Octan cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Octan cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C11H12O2 Numer CAS: 103-54-8 Nr FLAVIS: 09.018 Metoda analizy (1) Do oznaczania octanu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09053 |
– |
Maślan cynamylu |
Skład dodatku Maślan cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Maślan cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C13H16O2 Numer CAS: 103-61-7 Nr FLAVIS: 09.053 Metoda analizy (1) Do oznaczania maślanu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09428 |
– |
Izomaślan 3-fenylopropylu |
Skład dodatku Izomaślan 3-fenylopropylu Charakterystyka substancji czynnej Izomaślan 3-fenylopropylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C13H18O2 Numer CAS: 103-58-2 Nr FLAVIS: 09.428. Metoda analizy (1) Do oznaczania izomaślanu 3-fenylopropylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09459 |
– |
Izowalerianian cynamylu |
Skład dodatku Izowalerianian cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Izowalerianian cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 95 % próby Wzór chemiczny: C14H18O2 Numer CAS: 140-27-2 Nr FLAVIS: 09.459 Metoda analizy (1) Do oznaczania izowalerianianu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09470 |
– |
Izomaślan cynamylu |
Skład dodatku Izomaślan cynamylu Charakterystyka substancji czynnej Izomaślan cynamylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 96 % próby Wzór chemiczny: C13H16O2 Numer CAS: 103-59-3 Nr FLAVIS: 09.470 Metoda analizy (1) Do oznaczania izomaślanu cynamylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09730 |
– |
Cynamonian etylu |
Skład dodatku Cynamonian etylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian etylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C11H12O2 Numer CAS: 103-36-6 Nr FLAVIS: 09.730 Metoda analizy (1) Do oznaczania cynamonianu etylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09740 |
– |
Cynamonian metylu |
Skład dodatku Cynamonian metylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian metylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 98 % próby Wzór chemiczny: C10H10O2 Numer CAS: 103-26-4 Nr FLAVIS: 09.740 Metoda analizy (1) Do oznaczania cynamonianu metylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
||||||||||||||||||||
2b09742 |
– |
Cynamonian izopentylu |
Skład dodatku Cynamonian izopentylu Charakterystyka substancji czynnej Cynamonian izopentylu Wytwarzany w procesie syntezy chemicznej Czystość: min. 97 % próby Wzór chemiczny: C14H18O2 Numer CAS: 7779-65-9 Nr FLAVIS: 09.742 Metoda analizy (1) Do oznaczania cynamonianu izopentylu w dodatku paszowym i w premiksach aromatyzujących: Chromatografia gazowa ze spektrometrią mas z blokowaniem czasu retencji GC-MS-RTL. |
Wszystkie gatunki zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich |
– |
– |
– |
|
8.11.2030 |
(1) Szczegóły dotyczące metod analitycznych można uzyskać pod następującym adresem laboratorium referencyjnego: https://ec.europa.eu/jrc/en/eurl/feed-additives/evaluation-reports