EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1030

Rozporządzenie Komisji (UE) 2023/1030 z dnia 25 maja 2023 r. zmieniające załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2, Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 oraz Purpureocillium lilacinum szczep PL11 (Tekst mający znaczenie dla EOG)

C/2023/3292

OJ L 139, 26.5.2023, p. 28–30 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1030/oj

26.5.2023   

PL

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

L 139/28


ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2023/1030

z dnia 25 maja 2023 r.

zmieniające załącznik IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2, Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 oraz Purpureocillium lilacinum szczep PL11

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

KOMISJA EUROPEJSKA,

uwzględniając Traktat o funkcjonowaniu Unii Europejskiej,

uwzględniając rozporządzenie (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniające dyrektywę Rady 91/414/EWG (1), w szczególności jego art. 5 ust. 1 oraz art. 14 ust. 1,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1)

Nie określono żadnych konkretnych najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości („NDP”) w przypadku Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2, Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 oraz Purpureocillium lilacinum szczep PL11. W związku z tym stosuje się wartość wzorcową wynoszącą 0,01 mg/kg, określoną w art. 18 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(2)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/1455 (2) zatwierdzono substancję czynną niskiego ryzyka Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2. W trakcie wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 (3) Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności („Urząd”) stwierdził (4), że w odniesieniu do oceny ryzyka dla konsumentów związanego ze spożyciem pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Jak określono w sprawozdaniu z przeglądu dotyczącym tej substancji (5) w kontekście oceny ryzyka stwarzanego przez substancję czynną na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2 nie jest chorobotwórcza dla ludzi, nie oczekuje się, aby wytwarzała toksyny, które byłyby istotne dla zdrowia ludzi, a ryzyko dla ludzi związane z metabolitami jest znikome. Biorąc pod uwagę wzajemną weryfikację oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2, sprawozdanie z przeglądu oraz art. 5 i art. 14 ust. 2 lit. a), c) i d) rozporządzenia (WE) nr 396/2005, nie ma potrzeby ustalania NDP dla tej substancji, a zatem Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2 należy włączyć do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(3)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/159 (6) zatwierdzono substancję czynną niskiego ryzyka Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45. W trakcie wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd stwierdził (7), że w odniesieniu do oceny ryzyka dla konsumentów związanego ze spożyciem pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Jak określono w sprawozdaniu z przeglądu dotyczącym tej substancji (8) w kontekście oceny ryzyka stwarzanego przez substancję czynną na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 nie jest chorobotwórcza dla ludzi, nie oczekuje się, aby wytwarzała toksyny, które byłyby istotne dla zdrowia ludzi, a ryzyko dla ludzi związane z metabolitami jest znikome. Biorąc pod uwagę wzajemną weryfikację oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45, sprawozdanie z przeglądu oraz art. 5 i art. 14 ust. 2 lit. a), c) i d) rozporządzenia (WE) nr 396/2005, nie ma potrzeby ustalania NDP dla tej substancji, a zatem Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 należy włączyć do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(4)

Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2022/4 (9) zatwierdzono substancję czynną niskiego ryzyka Purpureocillium lilacinum szczep PL11. W trakcie wzajemnej weryfikacji oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009 Urząd stwierdził (10), że w odniesieniu do oceny ryzyka dla konsumentów związanego ze spożyciem pewne informacje nie są dostępne i osoby zarządzające ryzykiem powinny przeprowadzić dalszą analizę. Jak określono w sprawozdaniu z przeglądu dotyczącym tej substancji (11) w kontekście oceny ryzyka stwarzanego przez substancję czynną na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1107/2009, Purpureocillium lilacinum szczep PL11 nie jest chorobotwórcza dla ludzi, a ryzyko dla ludzi związane z metabolitami jest znikome. Biorąc pod uwagę wzajemną weryfikację oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy dotyczącej substancji czynnej Purpureocillium lilacinum strain PL11, sprawozdanie z przeglądu oraz art. 5 i art. 14 ust. 2 lit. a), c) i d) rozporządzenia (WE) nr 396/2005, nie ma potrzeby ustalania NDP dla tej substancji, a zatem Purpureocillium lilacinum szczep PL11 należy włączyć do załącznika IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005.

(5)

Należy zatem odpowiednio zmienić rozporządzenie (WE) nr 396/2005.

(6)

Środki przewidziane w niniejszym rozporządzeniu są zgodne z opinią Stałego Komitetu ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz,

PRZYJMUJE NINIEJSZE ROZPORZĄDZENIE:

Artykuł 1

W załączniku IV do rozporządzenia (WE) nr 396/2005 dodaje się w kolejności alfabetycznej pozycje w brzmieniu: Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2, Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 oraz Purpureocillium lilacinum szczep PL11.

Artykuł 2

Niniejsze rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

Niniejsze rozporządzenie wiąże w całości i jest bezpośrednio stosowane we wszystkich państwach członkowskich.

Sporządzono w Brukseli dnia 25 maja 2023 r.

W imieniu Komisji

Przewodnicząca

Ursula VON DER LEYEN


(1)  Dz.U. L 70 z 16.3.2005, s. 1.

(2)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/1455 z dnia 6 września 2021 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 315 z 7.9.2021, s. 1).

(3)  Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 z dnia 21 października 2009 r. dotyczące wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin i uchylające dyrektywy Rady 79/117/EWG i 91/414/EWG (Dz.U. L 309 z 24.11.2009, s. 1).

(4)  Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Bacillus amyloliquefaciens strain AH2 (Wzajemna weryfikacja oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2). Dziennik EFSA 2020;18(7):6156. Doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.6156.

(5)  Sprawozdanie z przeglądu dotyczące substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep AH2 [sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz na posiedzeniu z 5 lipca 2021 r.] SANTE/11938/2020 Rev. 4, 6 lipca 2021 r. https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/active-substances/details/1257.

(6)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/159 z dnia 4 lutego 2022 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej niskiego ryzyka Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 26 z 7.2.2022, s. 7).

(7)  Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Bacillus amyloliquefaciens strain IT-45 (Wzajemna weryfikacja oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45). Dziennik EFSA 2021;19(5):6594. Doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2021.6594.

(8)  Sprawozdanie z przeglądu dotyczące substancji czynnej Bacillus amyloliquefaciens szczep IT-45 [sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz na posiedzeniu z 1–2 grudnia 2021 r.] SANTE/10762/2021 Rev. 1, 1–2 grudnia 2021 r. https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/active-substances/details/1333.

(9)  Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2022/4 z dnia 4 stycznia 2022 r. w sprawie zatwierdzenia substancji czynnej Purpureocillium lilacinum szczep PL11 jako substancji niskiego ryzyka, zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1107/2009 dotyczącym wprowadzania do obrotu środków ochrony roślin, oraz w sprawie zmiany rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 540/2011 (Dz.U. L 1 z 5.1.2022, s. 5).

(10)  Peer review of the pesticide risk assessment of the active substance Purpureocillium lilacinum strain PL11 (Wzajemna weryfikacja oceny ryzyka stwarzanego przez pestycydy, dotyczącej substancji czynnej Purpureocillium lilacinum szczep PL11). Dziennik EFSA 2022;20(5):6393. Doi: https://doi.org/10.2903/j.efsa.2022.6393.

(11)  Sprawozdanie z przeglądu dotyczące substancji czynnej Purpureocillium lilacinum szczep PL11 [sfinalizowane przez Stały Komitet ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz na posiedzeniu z 22 października 2021 r.] SANTE/10418/2021 Rev. 4. https://ec.europa.eu/food/plant/pesticides/eu-pesticides-database/start/screen/active-substances/details/1285.


Top