HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych Acesulfam K (E950)
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Acesulfam K (E950)

Jest oko這 200 razy bardziej s這dki od sacharozy, a jednocze郾ie ma zerow warto嗆 energetyczn.
Jest niekaloryczn substancj s這dz帷 odkryt w 1967 r.
Jest wykorzystywany w przemy郵e spo篡wczym w szerokiej gamie produkt闚, obejmuj帷ej m.in. napoje bezalkoholowe, s這dziki sto這we, syropy, napoje mleczne, desery, lody, ciasta, s這dycze i sosy.
Jest dopuszczony do stosowania w Unii Europejskiej oraz w ponad 100 innych krajach, w tym w Stanach Zjednoczonych, Japonii, Szwajcarii, Norwegii, Kanadzie czy Australii.
Chemicznie acesulfam K jest sol organiczn, dobrze rozpuszcza si w wodzie.
Nie jest metabolizowany w organizmie cz這wieka, nie ulega r闚nie kumulacji. Jest wydalany przez nerki w niezmienionej formie.

Komitet Naukowy ds. 砰wno軼i (SCF) ustanowi dopuszczalne dzienne pobranie (ADI) dla acesulfamu K na poziomie do 9 mg / kg masy cia豉 na dob.

Acesulfam K jest odporny na temperatur do 200 C, a zatem mo瞠 by stosowany do gotowania i pieczenia. Jest stabilny podczas obr鏏ki termicznej (gotowanie, pieczenie, ale r闚nie zamra瘸nie) oraz przechowywania. Przy wy窺zych st篹eniach mo瞠 mie lekko gorzki posmak, z tego powodu cz瘰to stosuje si go w po陰czeniu z innymi substancjami s這dz帷ymi.

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2020 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij