HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE WYMIENIONE W ANEKSIE III. ARTYKUŁ 6 Stosunek do Dyrektywy 88/388/EWG
AROMATY
Stosunek do Dyrektywy 88/388/EWG

ZMIANY WZGLĘDEM DYREKTYWY 88/388/EWG

II.1 Zakres

Zakres stosowania nowego tekstu jest szerszy niż Dyrektywy 88/388/EWG. Rozporządzenie ma zastosowanie do:

·       Środków aromatyzujących/aromatów stosowanych lub przeznaczonych do stosowania w i na środkach spożywczych, oraz materiałów źródłowych dla środków aromatyzujących;

·       Składników żywności o właściwościach aromatyzujących i materiałów źródłowych dla takich składników;

·       Żywności zawierającej środki aromatyzujące (aromaty)  i/lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących.

 

Rozporządzenie nie ma zastosowania do:

·       Substancji o smaku wyłącznie słodkim, kwaśnym lub słonym, np. cukru, soli czy kwasu cytrynowego;

·       Surowej żywności;

·      Jednoskładnikowych środków spożywczych i mieszanek takich jak np. świeże, suszone lub mrożone przyprawy lub zioła i/lub zioła, mieszanki herbat i mieszanki naparów jako takich, pod warunkiem, że nie zostały one użyte jako składniki żywności.

 

Art. 9 ust. 1 pkt. 1 Dyrektywy 88/388/EWG wprowadzał rozróżnienie między:

-        Naturalną substancją aromatyczną

-        Substancją aromatyczną "identyczna z naturalną"

-        "Sztuczną" substancją aromatyczną

W nowym Rozporządzeniu nie ma już rozróżnienia pomiędzy substancjami aromatycznymi (aromatami) "identycznymi z naturalnymi" i "sztucznymi/syntetycznymi"
 

II.2 Maksymalne  dopuszczalne poziomy niektórych substancji - Załącznik III Część B

 

Do 20 stycznia 2011 r. obowiązywała Dyrektywa 88/388/EWG. A zatem, ustalone w tym tekście limity niektórych substancji niepożądanych obowiązywały do dnia 20 stycznia 2011 r.

 

Przykład: przypadek kumaryny

Obecnie:

- Ogólny maksymalny poziom dla wszystkich środków spożywczych: 2 mg/kg;

- WYJĄTEK dla karmelu i wyrobów cukierniczych opartych na karmelu: 10 mg/kg; gumy do żucia: 50 mg/kg; napojów alkoholowych: 10mg/kg

Od dnia 20 stycznia 2011:

- 50mg/kg w tradycyjnych i/lub sezonowych wyrobach cukierniczych, na których etykiecie wymieniony jest cynamon;

20 mg/kg w płatkach śniadaniowych;

15mg/kg w pieczywie cukierniczym i wyrobach ciastkarskich z wyjątkiem tradycyjnych i/lub sezonowych wyrobów cukierniczych, na których etykiecie wymieniony jest cynamon;  

5mg/kg w deserach.

Dla innych środków spożywczych nie ustalono limitów z wyjątkiem konieczności przestrzegania wymogów ogólnego prawa o żywności.

II.3 Etykietowanie środków aromatyzujących (aromatów) przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu

Artykuł 9a Dyrektywy 88/388/EWG ustalał zasady etykietowania środków aromatyzujących przeznaczonych do sprzedaży konsumentowi końcowemu. Od dnia 20 stycznia 2011 r. istnieje obowiązek stosowania nowych postanowień zawartych w art. 17 nowego Rozporządzenia o środkach aromatyzujących. Wciąż konieczne jest używanie konkretnych oznaczeń: "do żywności", "ograniczone stosowanie w żywności" lub bardziej szczegółowy opis przewidywanego zastosowania w żywności. Ponadto, w ogólności ma zastosowanie: Dyrektywa 2000/13/WE, Dyrektywa 89/396/EWG i Rozporządzenie (WE) nr 1829/2003.

 

 

 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2022 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij