|  |
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
kontakt:
e-mail: biuro@pfpz.pl
tel. (022) 830 70 55
fax. (022) 830 70 56
|
|  |  |
|
 |
Kofeina |
 |
Kofeina jest substancją naturalnie występującą w przyrodzie. Jest obecna w liściach, nasionach i owocach ponad 60 roślin - m.in. kawy, herbaty, kakao, orzeszków kola czy guarany.
Kofeina działa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy i u wielu osób może wpływać korzystnie na nastrój i efekty pracy umysłowej, stymulując funkcje poznawcze1. Jej spożycie przyczynia się do poprawy koncentracji i wzrostu czujności.
Kofeina jest również jednym z najgruntowniej przebadanych składników żywności i jest w użyciu już od setek lat. Jej stymulujące efekty były znane już starożytnym cywilizacjom, które spożywały ją z naturalnych źródeł. Obecnie kofeina jest obecna w wielu produktach żywnościowych – m.in. w kawie, herbacie i czekoladzie.
Zawartość kofeiny w jednej puszce napoju energetyzującego o objętości 250 ml wynosi 80 mg, co odpowiada zawartości tej substancji w jednej filiżance kawy.
Podobnie jak w przypadku kawy, nie zaleca się spożywania napojów energetyzujących przez kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci.
1.
Grandjean,
AC. The effect of caffeinated, non-caffeinated, caloric and
non-caloric beverage on hydration. Journal of the American College of
Nutrition, 19:591-600, 2000.
http://www.jacn.org/cgi/content/abstract/19/5/591
|
 |
 |
|