Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > INFO CENTRUM
PRAWO ŻYWNOŚCIOWE
ORGANIZACJE PRZEMYSŁU
ŻYWNOŚĆ I KONSUMENCI
PRZYDATNE STRONY WWW

Kalendarz obowiązywania

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

data obowiązywania: 13.12.2014


Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 13 grudnia 2014 r. z wyjątkiem art. 9 ust. 1 lit. l) (informacje o wartości odżywczej), który stosuje się od dnia 13 grudnia 2016 r., i części B załącznika VI (znakowanie mięsa mielonego), którą stosuje się od dnia 1 stycznia 2014 r. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed dniem 13 grudnia 2014 r., które nie spełniają wymogów niniejszego rozporządzenia, mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed dniem 13 grudnia 2016 r., które nie spełniają wymogu określonego w art. 9 ust. 1 lit. l) (informacje o wartości odżywczej), mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed dniem 1 stycznia 2014 r., które nie spełniają wymogów określonych w części B załącznika VI (znakowanie mięsa mielonego), mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków. Między dniem 13 grudnia 2014 r. a dniem 13 grudnia 2016 r. w przypadku gdy informacja o wartości odżywczej jest przekazywana na zasadzie dobrowolności, musi ona spełniać wymogi art. 30–35. Niezależnie od dyrektywy 90/496/EWG, od art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 i od art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 środki spożywcze opatrzone etykietą zgodnie z art. 30–35 niniejszego rozporządzenia mogą być wprowadzane na rynek przed dniem 13 grudnia 2014 r. Niezależnie od rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. ustanawiającego środki przejściowe do celów wykonania rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady środki spożywcze opatrzone etykietą zgodnie z częścią B załącznika VI (znakowanie mięsa mielonego) do niniejszego rozporządzenia mogą być wprowadzane na rynek przed dniem 1 stycznia 2014 r.

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

data obowiązywania: 31.12.2015

Część art. 5
Przepisy art. 5 w odniesieniu do: - stosowania dodatków, innych niż plastyfikatory, do warstw lub powłok z tworzyw sztucznych w kapslach i zamknięciach, o których mowa w art. 2 ust. 1 lit. d), czyli do warstw z tworzyw sztucznych lub powłok z tworzyw sztucznych tworzących uszczelki w kapslach i zamknięciach, które wraz z tymi kapslami i zamknięciami stanowią co najmniej dwie warstwy różnych rodzajów materiałów; - dodatków stosowanych w apreturze nici szklanych używanych do wzmacniania tworzyw sztucznych.

więcej

Ostatnio opublikowane

Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2020/1525 z dnia 16 października 2020 r. zmieniająca załącznik do decyzji wykonawczej 2013/764/UE w sprawie środków kontroli w zakresie zdrowia zwierząt w odniesieniu do klasycznego pomoru świń w niektórych państwach członkowskich (notyfikowana jako dokument nr C(2020) 7008) (Dz.Urz. UE L 346)

data publikacji: 20.10.2020


Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2020/1513 z dnia 15 października 2020 r. dotycząca niektórych środków ochronnych w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń w Niemczech (notyfikowana jako dokument nr C(2020) 7014) (Dz.Urz. UE L 344)

data publikacji: 19.10.2020


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1510 z dnia 16 października 2020 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie alkoholu cynamylowego, 3-fenylopropan-1-olu, 2-fenylopropanalu, aldehydu 3-(p-kumenylo)-2-metylopropionowego, aldehydu alfa-metylocynamonowego, 3-fenylopropanalu, kwasu cynamonowego, octanu cynamylu, maślanu cynamylu, izomaślanu 3-fenylopropylu, izowalerianianu cynamylu, izomaślanu cynamylu, cynamonianu etylu, cynamonianu metylu i cynamonianu izopentylu jako dodatków paszowych dla wszystkich gatunków zwierząt z wyjątkiem zwierząt morskich (Dz.Urz. UE L 344)

data publikacji: 19.10.2020


Rozporządzenie Rady (UE) 2020/1485 z dnia 12 października 2020 r. zmieniające rozporządzenie (UE) 2019/2236 ustalające uprawnienia do połowów na rok 2020 w odniesieniu do niektórych stad ryb i grup stad ryb mające zastosowanie w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym (Dz.Urz. UE L 343)

data publikacji: 16.10.2020


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/1497 z dnia 15 października 2020 r. dotyczące zezwolenia na stosowanie L-metioniny wytwarzanej przez Corynebacterium glutamicum KCCM 80 184 i Escherichia coli KCCM 80 096 jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt (Dz.Urz. UE L 342)

data publikacji: 16.10.2020


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij