Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > INFO CENTRUM
PRAWO ŻYWNOŚCIOWE
ORGANIZACJE PRZEMYSŁU
ŻYWNOŚĆ I KONSUMENCI
PRZYDATNE STRONY WWW

Kalendarz obowiązywania

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004

data obowiązywania: 13.12.2014


Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 13 grudnia 2014 r. z wyjątkiem art. 9 ust. 1 lit. l) (informacje o wartości odżywczej), który stosuje się od dnia 13 grudnia 2016 r., i części B załącznika VI (znakowanie mięsa mielonego), którą stosuje się od dnia 1 stycznia 2014 r. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed dniem 13 grudnia 2014 r., które nie spełniają wymogów niniejszego rozporządzenia, mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed dniem 13 grudnia 2016 r., które nie spełniają wymogu określonego w art. 9 ust. 1 lit. l) (informacje o wartości odżywczej), mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków. Środki spożywcze wprowadzone na rynek lub opatrzone etykietą przed dniem 1 stycznia 2014 r., które nie spełniają wymogów określonych w części B załącznika VI (znakowanie mięsa mielonego), mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania zapasów tych środków. Między dniem 13 grudnia 2014 r. a dniem 13 grudnia 2016 r. w przypadku gdy informacja o wartości odżywczej jest przekazywana na zasadzie dobrowolności, musi ona spełniać wymogi art. 30–35. Niezależnie od dyrektywy 90/496/EWG, od art. 7 rozporządzenia (WE) nr 1924/2006 i od art. 7 ust. 3 rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 środki spożywcze opatrzone etykietą zgodnie z art. 30–35 niniejszego rozporządzenia mogą być wprowadzane na rynek przed dniem 13 grudnia 2014 r. Niezależnie od rozporządzenia Komisji (WE) nr 1162/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. ustanawiającego środki przejściowe do celów wykonania rozporządzeń (WE) nr 853/2004, (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady środki spożywcze opatrzone etykietą zgodnie z częścią B załącznika VI (znakowanie mięsa mielonego) do niniejszego rozporządzenia mogą być wprowadzane na rynek przed dniem 1 stycznia 2014 r.

Rozporządzenie Komisji (WE) nr 10/2011 z dnia 14 stycznia 2011 r. w sprawie materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

data obowiązywania: 31.12.2015

Część art. 5
Przepisy art. 5 w odniesieniu do: - stosowania dodatków, innych niż plastyfikatory, do warstw lub powłok z tworzyw sztucznych w kapslach i zamknięciach, o których mowa w art. 2 ust. 1 lit. d), czyli do warstw z tworzyw sztucznych lub powłok z tworzyw sztucznych tworzących uszczelki w kapslach i zamknięciach, które wraz z tymi kapslami i zamknięciami stanowią co najmniej dwie warstwy różnych rodzajów materiałów; - dodatków stosowanych w apreturze nici szklanych używanych do wzmacniania tworzyw sztucznych.

więcej

Ostatnio opublikowane

Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/485 z dnia 2 kwietnia 2020 r. zmieniające załącznik I do rozporządzenia wykonawczego (UE) 2018/659 odniesieniu do wprowadzania do Unii żywych koniowatych oraz nasienia, komórek jajowych i zarodków koniowatych z Tajlandii (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 103)

data publikacji: 03.04.2020


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/484 z dnia 2 kwietnia 2020 r. zezwalające na wprowadzenie na rynek lakto-N-tetraozy jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 oraz zmieniające rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2017/2470 (Tekst mający znaczenie dla EOG) (Dz.Urz. UE L 103)

data publikacji: 03.04.2020


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/479 z dnia 1 kwietnia 2020 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1235/2008 ustanawiające szczegółowe zasady wykonania rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007 w odniesieniu do ustaleń dotyczących przywozu produktów ekologicznych z krajów trzecich (Dz.Urz. UE L 102)

data publikacji: 02.04.2020


Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/478 z dnia 1 kwietnia 2020 r. w sprawie sprostowania rozporządzenia wykonawczego (UE) 2017/2470 ustanawiającego unijny wykaz nowej żywności (Dz.Urz. UE L 102)

data publikacji: 02.04.2020


Decyzja wykonawcza Komisji (UE) 2020/467 z dnia 25 marca 2020 r. ustalająca ostateczny przydział pomocy unijnej państwom członkowskim na owoce i warzywa dla szkół oraz na mleko dla szkół na okres od dnia 1 sierpnia 2020 r. do dnia 31 lipca 2021 r. oraz zmieniająca decyzję wykonawczą C(2019) 2249 final (notyfikowana jako dokument nr C(2020) 1795) (Dz.Urz. UE L 98)

data publikacji: 31.03.2020


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij