HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY ZAKRES I DEFINICJE Definicje - art. 3 rozporządzenia 1334/2008 Materiały źródłowe
AROMATY
Materiały źródłowe

Art. 3 ust. 2 j) - „materiał źródłowy” oznacza materiał pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego, z którego wytwarza się środki aromatyzujące lub składniki żywności o właściwościach aromatyzujących; może to być:
(i) żywność;
lub
(ii) materiał źródłowy inny niż żywność.


Przykłady:
  • Nieprzetworzona żywność: owoce, warzywa, grzyby, mięso, ryby, płatki róż, przyprawy, rośliny aromatyczne
  • Przetworzona żywność: soja czarna (fermentacja/prażenie), ser (działanie enzymów), zielona kawa (prażenie)

Jednolita interpretacja branżowa

Zgodnie z Rozporządzeniem 178/2002/WE, "żywność" oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty, przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi, lub których spożycia przez ludzi można się spodziewać. W tym kontekście, za żywność uznaje się również materiały pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, mikrobiologicznego lub mineralnego, które - jak można przekonująco wykazać, zostały zastosowane w produkcji aromatów.[1] Uznaje się, że dotyczy to materiałów użytych dla takich celów w dowolnym miejscu na świecie[2] przed dniem stosowania Rozporządzenia. Wszelkie inne materiały nie są uznawane za żywność i podlegają ocenie - zgodnie z Rozporządzeniem, kiedy są wykorzystywane jako materiał źródłowy do preparatów aromatycznych, środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego lub prekursorów środków aromatyzujących.

Do wytwarzania aromatów i/lub składników żywności o właściwościach aromatyzujących nie można używać materiałów źródłowych wymienionych w Aneksie IV - Część A [3] Rozporządzenia.


[1]
Patrz art. 2 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 (“Ogólne przepisy dotyczące żywności") DzUWE L 31, 1.2.2002, str. 1.
[2]
Patrz art. 3.3 Rozporządzenia. Patrz również pkt. 16 preambuły do Rozporządzenia.
[3]
Rozporządzenie nie zawiera ograniczenia w tym zakresie jedynie do Unii Europejskiej.
 
Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij