HOME BAZY DODATKÓW PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START SŁOWNICZEK Barwnik
Barwnik

„barwniki” to substancje nadające lub przywracające żywności barwę, obejmujące naturalne składniki żywności i naturalne źródła, które w normalnych warunkach ani nie są same spożywane jako żywność ani nie są stosowane jako typowe składniki żywności. W rozumieniu niniejszego rozporządzenia barwnikami są preparaty uzyskane ze środków spożywczych i innych jadalnych surowców naturalnych uzyskanych poprzez fizyczną lub chemiczną ekstrakcję, której efektem jest selektywna ekstrakcja pigmentów względem składników odżywczych lub aromatycznych;


Barwniki nie mogą być dodawane ani występować na zasadzie przenoszenia w następujących wyrobach:
  1)  żywności nieprzetworzonej;
  2)  wszystkich wodach w butelkach i innych opakowaniach;
  3)  mleku, pełnotłustym, półtłustym i odtłuszczonym, pasteryzowanym lub sterylizowanym (włączając sterylizację UHT) (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących);
  4)  mleku czekoladowym;
  5)  mleku fermentowanym bez dodatków smakowych i aromatów;
  6)  Mleku konserwowanym, o którym mowa w dyrektywie Rady 2001/114/WE [1] (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących);
  7)  maślance bez dodatków smakowych i aromatów;
  8) śmietance oraz śmietance w proszku (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących);
  9)  olejach i tłuszczach zwierzęcych lub roślinnych;
10) serach dojrzewających i niedojrzewających (bez dodatków smakowych i środków aromatyzujących);
11) maśle z mleka owczego i koziego;
12) jajach i produktach jajecznych w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004
  13) mąkach i innych produktach przemiału zbóż oraz skrobi;
  14) chlebie i produktach podobnych;
  15) makaronach i "gnocchi";
  16) cukrach, włączając wszystkie mono- i disacharydy;
  17) Paście pomidorowej oraz pomidorach w puszkach i słoikach;
  18) sosach na bazie pomidorów;
  19) sokach owocowych i nektarach owocowych w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/112/WE oraz sokach warzywnych i nektarach warzywnych;
  20) owocach, warzywach (włączając ziemniaki) i grzybach — w puszkach, w słoikach lub suszonych; przetworzonych owocach, warzywa (włączając ziemniaki) i grzybach;
 21) dżemach ekstra, galaretkach ekstra i przecierze z kasztanów w rozumieniu dyrektywy Rady 2001/113/WE; creme de pruneaux;
  22) rybach, mięczakach i skorupiakach, mięsie, drobiu i dziczyźnie oraz ich przetworach, z wyjątkiem gotowych posiłków zawierających te składniki;
  23) wyrobach kakaowych i składnikach czekoladowych w wyrobach czekoladowych, o których mowa w dyrektywie 2000/36/WE Parlamentu Europejskiego i Rady;
  24) kawie palonej, herbacie, naparach ziołowych i owocowych, cykorii; ekstraktach herbaty, naparach ziołowych i owocowych oraz cykorii; herbacie, naparach ziołowych i owocowych oraz preparatach ze zbóż do przygotowywania naparów, a także mieszankach i mieszankach rozpuszczalnych (instant) tych produktów;
  25) soli, substytutach soli, przyprawach i mieszankach przypraw;
  26) winie i innych produktach objęte rozporządzeniem Rady (WE) nr 1234/2007, wymienionych w części XII załącznika I do tego rozporządzenia;
  27) napojach spirytusowych zdefiniowanych w pkt 1-14 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008 Parlamentu Europejskiego i Rady [6], okowitach (uzupełnionych nazwą owocu) otrzymywanych w wyniku maceracji i destylacji, London gin (odpowiednio pkt 16 i 22 załącznika II);
Sambuca, Maraschino, Marrasquino lub Maraskino i Mistra zdefiniowanych odpowiednio w pkt 38, 39 i 43 załącznika II do rozporządzenia (WE) nr 110/2008;
 28) Sangria, Clarea i Zurra w rozumieniu rozporządzenia Rady (EWG) nr 1601/91;
 29) occie winnym objętym rozporządzeniem (WE) nr 1234/2007, wymienionmy w części XII załącznika I do tego rozporządzenia;
  30) żywności dla niemowląt i małych dzieci w rozumieniu dyrektywy 2009/39/WE, włączając żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dla niemowląt i małych dzieci;
  31) miodzie w rozumieniu dyrektywy 2001/110/WE;
  32) słodzie i produktach słodowych;
  

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2019 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij