HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SŁODZĄCE  
START AROMATY RAMY CZASOWE OBOWIĄZYWANIA ROZPORZĄDZENIA Koniec sprzedaży żywności i aromatów nie spełniajacych wymogów rozporządzenia: art. 30
AROMATY
Koniec sprzedaży żywności i aromatów nie spełniajacych wymogów rozporządzenia: art. 30

Art. 30

…..Środki spożywcze, które zostały zgodnie z prawem wprowadzone do obrotu lub były etykietowane przed dniem 20 stycznia 2011 r., ale które nie spełniają wymogów niniejszego rozporządzenia, mogą być przedmiotem obrotu do upływu ich daty minimalnej trwałości lub przydatności do użycia.

Ten termin dotyczy zapasów już opakowanych środków spożywczych, a nie do zapasów opakowań.

 

Termin został wyznaczony dla środków spożywczych. Aromaty / środki aromatyzujące wprowadzone do obrotu lub etykietowane przed dniem 20 stycznia 2011 r., które nie spełniają wymogów Rozporządzenia, niezależnie od swojej daty ważności, mogą być sprzedawane lub stosowane przez cały swój okres trwałości lub przydatności do użycia przypadający po 20 stycznia 2011 r.

Ta interpretacja otrzymała korzystną opinię Komisji Europejskiej.

 

a) Zgodność etykietowania

 

Etykietowanie środków aromatyzujących musi być zgodne z art. 15[1].

 

Począwszy od 20 stycznia 2011 r., przed użyciem środka aromatyzującego producenci żywności muszą odnieść się do nowego Rozporządzenia o środkach aromatyzujących, aby upewnić się co do prawidłowości etykiety swojego produktu spożywczego zawierającego taki środek.

 

b) Zgodność z recepturą środków aromatyzujących: Załączniki III-V Rozporządzenia 1334/2008

 

Osoby opracowujące receptury środków aromatyzujących (aromatów) i żywności aromatyzowanej muszą przestrzegać od 20 stycznia 2011 roku:

·       Załącznika III: obecność niektórych substancji, których nie wolno dodawać do środków spożywczych i których zawartość w określonych środkach spożywczych podlega ograniczeniu;

·       Załącznika IV: krótki wykaz materiałów źródłowych, których użycie do wytwarzania środków aromatyzujących i składników żywności o właściwościach aromatyzujących podlega ograniczeniom;

·       Załącznika V: warunki wytwarzania środków aromatyzujących z przetworzenia termicznego oraz najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych substancji w środkach aromatyzujących z przetworzenia termicznego.

 



[1]             Ogólne wymogi dotyczące etykietowania środków aromatyzujących nie przeznaczonych do sprzedaży dla odbiorcy końcowego

 

 

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
   
2005 - 2022 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij