Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konferencja PFPŻ ZP pt.: „Znakowanie środków spożywczych – nowe wymagania prawne” - 11.10.2012r.
Znakowanie środków spożywczych było głównym tematem konferencji szkoleniowej, która odbyła się 11 października 2012r. w Warszawie.

Prawidłowe oznakowanie produktów spożywczych zgodne z wymaganiami prawa żywnościowego było głównym tematem konferencji, która odbyła się 11 października 2012r. w Warszawie. Wydarzenie to zostało zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców w celu przybliżenia zmian wymagań prawnych z zakresu znakowania produktów spożywczych, w tym sposobów podawania informacji dotyczących wartości odżywczej, a także  stosowania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.  Zainteresowanie tematem było bardzo duże, w konferencji wzięło udział ok. 120 przedstawicieli przedsiębiorstw spożywczych z całej Polski, reprezentujących różne branże.


Uczestników powitał Pan Andrzej Gantner – Dyrektor Generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, zwracając uwagę na znaczenie dla przedsiębiorców bieżącego pozyskiwania informacji o nowych wymaganiach prawnych z zakresu znakowania żywności oraz praktycznych interpretacji przepisów.


gantnerzmm

 

Pani Joanna Markowska z Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w swoich dwóch wykładach przedstawiła nowe uregulowania z zakresu znakowania wyrobów tzw. ogólnymi informacjami o produkcie, które są zawarte w nowym rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Zmiany, które zaczną obowiązywać od grudnia 2014 r., będą dotyczyć m.in. zakresu odpowiedzialności przedsiębiorców za oznakowanie produktów, czytelności informacji umieszczanych na etykietach, znakowania alergenów, podawania informacji o pochodzeniu produktów. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę na interpretację zapisu dotyczącego okresu przejściowego przewidzianego na dostosowanie się do nowych wymagań oraz zakresu informacji o pochodzeniu produktów.


Markovskazzz

 

Pani Joanna Furs z Departamentu Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego przedstawiła zaproponowane przez Komisję Europejską zmiany obowiązującego wykazu oświadczeń żywieniowych w zakresie oświadczeń „bez dodatku sodu/soli” oraz „o obniżonej zawartości…” . Omówiła okresy przejściowe dotyczące opublikowanego wykazu dozwolonych oświadczeń zdrowotnych, aktualne prace dotyczące oświadczeń tzw. „botanicznych”, a także przekazała praktyczne wskazówki  jak posługiwać się rejestrami oświadczeń zdrowotnych dostępnymi na stronach internetowych Komisji Europejskiej, urzędu EFSA oraz Głównego Inspektoratu Sanitarnego.



Furszmm

 

Krótką prezentację na temat technologii znakowania towarów i dokumentów, stanowiącej zabezpieczenie przed możliwością dokonywania fałszerstw, przedstawili Pan prof. Jivko JelevPrezes KEIT LTD oraz Pan Roman Izdebski właściciel firmy ROMIZ, podkreślając szerokie możliwości zastosowania tej technologii, również w przemyśle spożywczym.



Izdebskzmm

 

W drugiej części konferencji Pan Dominik Lisiewski z firmy DNV omówił zasady zarządzania zmianami etykiet i informacji o wyrobach w ramach zakładowych systemów zarządzania jakością. W swoim wystąpieniu skoncentrował się na przyczynach i konsekwencjach dokonywanych zmian, najczęściej popełnianych błędach w oznakowaniu wyrobów spożywczych, procedurach komunikacji wewnątrz firmy oraz komunikacji z klientami, a także na samej procedurze zarządzania etykietami.


 

Dominikzmm

 

Pani Barbara Ratkovska z Departamentu Żywności Prozdrowotnej Głównego Inspektoratu Sanitarnego przypomniała nowe wymagania unijne z zakresu podawania na etykietach obowiązkowych i dobrowolnych informacji o wartości odżywczej, określone w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011. Zwróciła uwagę na nową listę obowiązkowo deklarowanych składników odżywczych, zmienione zasady prezentacji informacji o wartości odżywczej na opakowaniach, ograniczenia co do możliwości powtarzania na etykietach określonych informacji, a także na zwolnienia niektórych produktów spożywczych z obowiązku stosowania znakowania wartością odżywczą. Ponadto krótko omówiła prace Komisji Europejskiej dotyczące kwestii interpretacyjnych oraz wytycznych z zakresu tolerancji deklarowanych składników odżywczych.



ratkovska22zmm

 

Uczestnicy konferencji mieli możliwość wcześniejszego przysłania do Polskiej Federacji Producentów Żywności pytań na temat znakowania produktów oraz umieszczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.  Pytania te z wyprzedzeniem zostały przekazane prelegentom, co znacznie usprawniło wszystkie sesje pytań i odpowiedzi oraz dało możliwość wykładowcom  dokładniejszego przygotowania odpowiedzi.


 

Konferencję prowadziła Pani Dorota Kozłowska – Dyrektor ds. Legislacji Polskiej Federacji producentów Żywności Związku Pracodawców.


 

Partnerzy Strategiczni PFPZ ZP:

 

  • PKO Bank Polski S.A.
  • Det Norske Verits  Bussiness Assurance Poland Sp. z o. o.
  • Stigen Sp. z o.o.
  • Paccor Sp. z o.o.
  • Patpol Kancelaria Patentowa Sp. z o.o.
  • Mercedes - Benz Warszawa Sp. z o.o.
  • Mercedes – Benz Polska Sp. z o.o.
  • Kancelaria SALANS



Partner PFPZ ZP

 

  • Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

 

 

Partner konferencji:

 

 

 

Patroni konferencji PFPZ ZP:

 

  • Krajowa Rada Drobiarska Izba Gospodarcza
  • Krajowa Unia Producentów Soku
  • Związek Polskie Mięso
  • Związek Polskich Przetwórców Mleka

 


 Rozmowy w kuluarach:


kularyzmm


kulr2zmm
kulu3zmm
kuluar1zmm
kuluaryzmm
salal111zmm
salazmm
salla222zzz
sallaaa2zmm

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij