Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Początki wzrostów światowych cen przetworów mleczarskich?
Ostatnie miesiace potwierdziły wcześniejsze oczekiwania, co do odbudowy podaży mleka na świecie, a to nie pozostało bez wpływu na kształtowanie się cen artykułów mlecznych - informują analitycy banku BGŻ.

Kraje, będące największymi eksporterami przetworów mleczarskich w czerwcu odnotowały wzrost produkcji, sięgający nawet 5 proc. w relacji rocznej w Australii. Na nastroje na rynku wpłynęły także lipcowe prognozy Ministerstwa Rolnictwa i Leśnictwa w Nowej Zelandii odnośnie około 14 proc. zwiększenia produkcji w tym kraju w sezonie 2010/2011 (kończącym się 31 maja 2011 r.) związanego ze wzrostem pogłowia krów, przy założeniu przeciętnych warunków pogodowych.

W rezultacie od czerwca br. na światowym rynku mleka obserwowano systematyczny spadek cen, choć jego skala była niewielka. W sierpniu odtłuszczone mleko w proszku było o około 10-15 proc. tańsze niż podczas szczytu notowanego w maju br., mleko pełne o około 10 proc. natomiast masło o 5 proc.

Z drugiej strony susza w Rosji oraz powodzie w Chinach i Pakistanie rzutują na produkcję pasz dla bydła, co może zwiększyć popyt na import artykułów mleczarskich ze strony tych państw. Ponadto, pomimo iż sytuacja gospodarcza na świecie stała się w ostatnich miesiącach bardziej niepewna, globalny popyt na mleko nadal pozostaje silny. Z tego też względu w najbliższych tygodniach bardzo prawdopodobne jest wyhamowanie spadków cen przetworów mleczarskich.

Pierwszym sygnałem świadczącym o poprawie sytuacji cenowej na rynku światowym są wyniki ostatniej aukcji kontraktów terminowych organizowanej przez Fonterrę na GlobalDairyTrade. W dniu 1 września br. średnia ważona cena pełnego mleka w proszku wzrosła, po raz pierwszy od czterech miesięcy, o prawie 19 proc. w stosunku do ostatniego notowania, kształtując się na poziomie 3522 USD/t. Średnia cena odtłuszczonego mleka w proszku zwiększyła się o prawie 16 proc. do 3197 USD/t, zaś maślanki w proszku o 11 proc. do 3199 USD/t.

Także ostatnie dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują na pewne ożywienie na rynku. Na przełomie sierpnia i września br. przeciętne ceny masła wzrosły o ponad 1 proc. względem połowy sierpnia do 3800-4400 USD/t. OMP podrożało o ponad 3 proc. do 2850-3350 USD/t, zaś PMP o 5 proc. do 3000-3625 USD/t. Warto zaznaczyć, iż pomimo trwających od 3-miesięcy spadków, ceny masła kształtują się obecnie na poziomie o ponad 82 proc. wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, OMP o 36 proc., zaś PMP o około 30 proc.

W krajach UE w ostatnich tygodniach ceny zachowywały się dość stabilnie, ich pierwsze spadki odnotowano dopiero w sierpniu br. Obecnie prawdopodobne są przede wszystkim dalsze obniżki cen PMP, które o około 20 proc. przewyższają te notowane na aukcji Fonterry.
(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij