Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zakończenie 27. Sesji Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy (CCEURO)
8 października przyjęciem raportu zakończyła się w Warszawie 27. Sesja Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy (CCEURO). W sesji udział wzięło 80 delegatów i obserwatorów reprezentujących 32 państwa i jedną organizację międzyrządową - członków Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), 1 kraj obserwatorski oraz 3 międzynarodowe organizacje pozarządowe. Spotkaniu przewodniczył Profesor Krzysztof Kwiatek z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego - Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

W trakcie 4 dniowego spotkania uczestnicy omówili wiele kwestii dotyczących bezpieczeństwa żywności oraz międzynarodowego handlu żywnością, istotnych z punktu widzenia regionu szeroko rozumianej Europy. Dyskutowano między innymi nad potrzebą zrewidowania regionalnej normy dla świeżych grzybów kurek (Chanterelle, Cantharellus cibarius), opracowaniem normy regionalnej dla fermentowanego napoju mlecznego ayran, krajowym systemem kontroli żywności oraz udziałem konsumentów w ustanawianiu norm z zakresu żywności, a także stosowaniem norm prywatnych. Komitet uzgodnił, że skieruje propozycję rewizji normy dla kurek oraz projekt nowej normy dla ayranu do rozpatrzenia przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Komitet przyjął także wspólne stanowisko w sprawie propozycji maksymalnych dopuszczalnych limitów dla raktopaminy w mięsie, wyrażając swój zdecydowany sprzeciw wobec ich przyjęcia w proponowanym kształcie, mając na uwadze nierozwiązane kwestie dotyczące oceny bezpieczeństwa.

Ponadto przedstawiciele FAO i WHO zaprezentowali programy działań swoich organizacji w zakresie szkoleń i doradztwa naukowego w celu poprawy bezpieczeństwa żywności, jej jakości i żywienia w regionie, które stanowią uzupełnienie prac Komisji Kodeksu Żywnościowego.

Wiele delegacji przedstawiło również własne, realizowane bądź wprowadzane, programy, mające na celu promowanie właściwego odżywania połączonego z aktywnym trybem życia, zapobieganiem niedożywieniu, nadwadze oraz otyłości.

Ważnym punktem obraz sesji, z punktu widzenia Polski, była ponowna nominacja naszego kraju na Regionalnego Koordynatora dla Europy wysunięta przez przedstawicieli Szwajcarii i poparta przez wiele innych delegacji, w tym obecnego na sesji przedstawiciela Prezydencji belgijskiej, reprezentującego zdanie wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej. Powyższa nominacja będzie rozpatrywana za rok w Genewie w trakcie obrad 34. Sesji Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, na której zapadnie ostateczna decyzja o ewentualnym kontynuowaniu przez Polskę tej prestiżowej funkcji w latach 2011-2013. Turcja i Gruzja wyraziły jednocześnie chęć goszczenia kolejnej sesji CCEURO w swoich krajach. Szczegóły dotyczące tych propozycji będą przedmiotem dwustronnych uzgodnień w 2011 roku.

Na zakończenie delegaci podziękowali Przewodniczącemu Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy, przedstawicielom z FAO i WHO, także polskiemu zespołowi z GIJHARS, w szczególności Głównemu Inspektorowi JHARS - Stanisławowi Kowalczykowi, oraz zespołowi z Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO dla Polski, za organizację sesji, która została wysoko oceniona przez wszystkich goszczonych w Warszawie delegatów.

Ostateczny raport z 27. Sesji CCEURO będzie niebawem dostępny na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych www.ijhars.gov.pl oraz www.cceuro.pl, a także www.codexalimentarius.net.

(Źródło: IJHARS)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij