Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Na europejskich rynkach tanieje mleko w proszku oraz masło
Na monitorowanych rynkach UE, od początku października br. tanieje mleko w proszku. Po kilku tygodniach względnej stabilizacji, w końcu października potaniało również masło - informuje Agencja Rynku Rolnego.

W dniach 24-27.10.2010 r., w Niemczech, we Francji i w Holandii ceny pełnego mleka w proszku, obniżyły się do 2,64-2,71 EUR/kg, tj. o 1-2% w ciągu tygodnia i o 4-5% w ciągu miesiąca. W tym czasie ceny proszku odtłuszczonego kształtowały się w granicach 2,10- 2,15 EUR/kg i były o 7-9% niższe niż miesiąc wcześniej.

Tygodniowy spadek cen OMP na rynku holenderskim wyniósł ok. 4%, a na niemieckim ponad 1%. Na rynku francuskim ceny OMP utrzymały się na poziomie z poprzedniego notowania. W końcu października br. ceny masła w blokach w monitorowanych krajach UE kształtowały się w granicach 3,63-3,75 EUR/kg i były o ok. 1% niższe niż przed tygodniem i o 1-2% niższe niż miesiąc wcześniej.

Na giełdach zachodnioeuropejskich przerwana została wzrostowa tendencja cen masła. Po osiągnięciu w połowie października najwyższego w br. poziomu 5 325 USD/t, giełdowe ceny masła w portach Europy Zachodniej (baza FOB) - wg danych USDA w ciągu dwóch tygodni obniżyły się o ok. 2% i w końcu października wyniosły 5 238 USD/t.

Ceny mleka w proszku, od początku 2010 r., ulegają wahaniom. Po trzytygodniowym wzroście, w końcu października br. za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 988 USD/t, tj. o prawie 6% mniej niŜ dwa tygodnie wcześniej. W tym czasie proszek pełny potaniał o prawie 3%, do 3 763 USD/t.

Na giełdzie w Oceanii ceny masła w ciągu dwóch tygodni nie zmieniły się i w końcu października br. wynosiły 4 350 USD/t. W tym czasie OMP potaniało o ok. 2%, do 3 100 USD/t, podczas gdy PMP podrożało o ponad 1%, do 3 500 USD/t.

(Źródło: ARR)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij