Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Stabilizacja cen skupu mleka w unijnych przedsiębiorstwach
Przeciętnie ceny skupu mleka oferowane przez największe unijne firmy mleczarskie, były w październiku wyższe o 22% względem tego samego okresu ubiegłego roku - informuje FAMMU/FAPA.

Na podstawie wyników analizy cen zgłoszonych przez 16 największych mleczarskich przedsiębiorstw unijnych, obliczono, że średnia cena skupu mleka w UE wynosiła w październiku 32,98 EUR/100 kg, nieznaczny spadek o 0,07 EUR/100 kg (0,2%) względem września. Zdarzenie to jest przełamaniem trendu tegorocznego wzrostu cen skupu mleka obserwowanego od kwietnia 2010 roku.

Po pół roku ciągłego wzrostu ceny stabilizują się, ale mimo to nadal są wyższe względem tego samego okresu 2009 roku o 5,92 EUR/100 kg.

W październiku najdrożej za mleko tradycyjnie płacili Finowie, Hämeenlinnan Osuusmeijeri tak jak przed miesiącem skupowała mleko w cenie niemal 4 EUR/kg (39,63 EUR/100 kg), na drugim miejscu w tej kategorii znalazła się holenderska Friesland Campina, która w październiku płaciła rolnikom o 2% więcej za mleko aniżeli we wrześniu (36,31 EUR/100 kg).

Wysoko znalazło się także włoskie Granarolo, gdzie za mleko płacono tyle samo, jak przed miesiącem (35,03 EUR/100 kg). Natomiast miesięczne zniżki na poziomie przekraczającym 2 EUR odnotowały mleczarnie francuskie. Tradycyjnie najmniej otrzymywali za swój surowiec producenci na Wyspach Brytyjskich (28,71 EUR/100kg).

(Źródło: FAMMU/FAPA)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij