Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niższey eksport polskiego rzepaku w 2010 roku
Według wstępnych danych handlowych CIHZ i MF opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej eksport rzepaku z Polski w 2010 roku wyniósł ok. 307 tys. t i 97 mln EUR, co w stosunku do 2009 roku oznacza odpowiednio spadek o 3% i wzrost o 7%.

O ile w pierwszym półroczu 2010 roku, sprzedaż zagraniczna rzepaku w ujęciu ilościowym była zdecydowanie wyższa niż w analogicznym okresie 2009 roku, o tyle już druga połowa roku - gdy zwykle ma miejsce kulminacja eksportu surowca - przyniosła jej spadek. Mogło to być  spowodowane niższymi zbiorami rzepaku w Polsce. W 2010 roku krajowa produkcja rzepaku wyniosła ok. 2,1 mln t, podczas gdy w 2009 roku ok. 2,5 mln t.

 

Głównym odbiorcą rzepaku w ub.r. tradycyjnie pozostały Niemcy,  gdzie trafiło aż 90% polskiego eksportu, zarówno w ujęciu ilościowym, jak i wartościowym.

 

Uwzględniając niskie zbiory rzepaku w 2010 roku i istotne pogorszenie wyników eksportu w II połowie 2010 roku w relacji rocznej, należy oczekiwać, że sprzedaż zagraniczna rzepaku w bieżącym sezonie 2010/2011 będzie niższa niż w sezonie 2009/2010 (wolumen).

BGZ_na_Zoltym

(Źródło: Bank Gospodarki Żywnościowej).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij