Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadek światowych zapasów rzepaku na koniec sezonu 2010/2011
Według Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA), światowe zapasy rzepaku na koniec bieżącego sezonu 2010/2011 mogą wynieść 5,5 mln t wobec 7,6 mln t w końcówce sezonu poprzedniego (za Oilseeds World Markets and Trade, marzec 2011). Oznacza to 27-procentowy spadek.

USDA przewiduje, że w bieżącym sezonie największy udział w strukturze globalnych zapasów końcowych rzepaku będą miały Chiny (29%), Kanada (24%) i UE (18%). W poprzednich latach większe znaczenie odgrywała UE.

Obniżka unijnych zapasów końcowych rzepaku  będzie znacznie głębsza niż przeciętnie na świecie (o 47% w porównaniu z sezonem ubiegłym). UE w nowy sezon 2011/2012 wejdzie z zapasami na poziomie  ok. 1 mln t wobec 1,9 mln t w sezonie bieżącym 2010/2011.

 

BGZ_na_Zoltym

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij