Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wzrost przerobu oleistych w sezonie 2011/12 może być większy niż wzrost ich produkcji
Na początku drugiej dekady maja, Amerykański Departament ds. Rolnictwa (USDA) opublikował swój kolejny raport nt. światowego rynku oleistych.

Według wstępnych prognoz USDA, w sezonie 2011/2012 światowe zbiory podstawowych 7 oleistych (m.in. soja, rzepak, słonecznik) mogą wynieść 459,2 mln t wobec 449,3 mln t w sezonie 2010/ 2011.Oznacza to wzrost rzędu 2,3%.

USDA przewiduje, że zbiory soi, która dominuje w globalnej produkcji oleistych, mogą zwiększyć się o ponad 1 mln t do ok. 263,3 mln t (ok. 262 mln t w sezonie 2010/2011). Nieco wyższe mogą być także zbiory rzepaku. USDA oczekuje, że w sezonie 2011/2012 mogą wynieść one ok. 60,9 mln t (ok. 58,7 mln t w sezonie 2010/2011). Jednocześnie jednak podkreślić należy, że w samej UE - która jest największym producentem i konsumentem rzepaku w skali świata - USDA oczekuje już spadku zbiorów, co szerzej zostanie przedstawione w następnym numerze AgroTygodnia.

Według USDA, światowy wzrost produkcji oleistych będzie jednak mniejszy niż wzrost ich przerobu. W sezonie 2011/2012 zostanie przetworzone 389,5 mln t surowca wobec 376,3 mln t w sezonie 2010/2012. Oznacza to zwyżkę na poziomie 3,5%. USDA oczekuje, że przerób soi w sezonie 2011/2012 może osiągnąć poziom 232,3 mln t (ok. 224 mln t w sezonie 2010/2011). Wyższy może być również przerób rzepaku (58,5 mln t wobec ok. 58,1 mln t w sezonie 2010/2011).

Ostatecznie zapasy oleistych na koniec sezonu w sezonie 2011/2012 mogą być mniejsze niż w sezonie 2010/2011. Pogorszeniu może ulec wskaźnik zapasy/konsumpcja.

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij