Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spadła eksportowa sprzedaż polskich świeżych owoców i warzyw w I kw. 2011 r.
W pierwszym kwartale bieżącego roku łączny wolumen wyeksportowanych z Polski świeżych owoców zamknął się wielkością nieco ponad 262 tys. ton a świeżych warzyw odpowiednio 125,8 tys. ton. Za wyeksportowane za granicę świeże produkty ogrodnictwa uzyskaliśmy sumę niecałych 119 mln EUR w przypadku sprzedaży świeżych owoców i 101,2 mln EUR dla warzyw - informuje FAMMU/FAPA.

W analogicznym okresie pierwszych trzech miesięcy minionego roku poza granice wysłaliśmy dokładnie 383,9 tys. ton owoców oraz 159,8 tys. ton warzyw.

Tym samym w porównaniu do pierwszego kwartału 2010 roku wolumen eksportu owoców zmniejszył się znacząco o 32%, a warzyw o 22%. W przypadku wartości tegorocznego eksportu dla owoców świeżych była ona wyższa wobec poprzedniego roku o 9%, pomimo tak znacznego spadku ilości wyeksportowanych owoców zadecydowały bardzo wysokie tegoroczne ceny eksportowe polskich owoców.

W przypadku warzyw wartość sprzedaży była niższa o zaledwie 4%. Zmniejszenie wielkości eksportowanych polskich produktów ogrodnictwa w bieżącym roku to wynik zredukowanych ubiegłorocznych zbiorów zarówno warzyw jak i owoców. Największe ilości owoców w okresie styczeń - marzec dostarczyliśmy do państw WNP - ponad 243,0 tys. ton (łączny udział w eksporcie niecałe 93%).

Pozostałe niecałe 18,0 tys. ton owoców wyeksportowaliśmy do państw unijnych. W pierwszym kwartale br. w eksporcie dominowały polskie jabłka - 214,0 tys. ton, z czego 203,0 tys. ton trafiło na rynek wschodni. W przypadku eksportu warzyw największe ilości stanowiły w pierwszym kwartale polskie pieczarki - ponad 41,0 tys. ton, warzywa kapustne - 42,3 tys. ton, cebula - ponad 19,0 tys. ton wobec 37,5 tys. ton przed rokiem, oraz warzyw korzeniowe - ponad 13,0 tys. ton.

W okresie od stycznia do końca marca bieżącego roku zmniejszyliśmy wielkość dostaw zarówno owoców jak i warzyw do Polski. W
omawianym okresie sprowadziliśmy  niecałe 265,0 tys. ton świeżych owoców oraz 126,1 tys. ton warzyw.

Dla porównania w analogicznym okresie minionego roku wielkości te wyniosły następująco - 312,2 tys. ton owoców i 131,1 tys. ton warzyw. Za zaimportowane owoce polscy importerzy zapłacili 202,1 mln EUR wobec 212,8 mln EUR przed rokiem, a za warzywa 116,0 mln EUR wobec 127,2 mln EUR rok temu.

Z państw unijnych pochodziło ponad 172,0 tys. ton sprowadzonych owoców i 114,1 tys. ton warzyw. Z państw trzecich natomiast zakupiliśmy prawie 80,0 tys. ton owoców i niecałe 5,5 tys. ton warzyw. Jak co roku w sprowadzanych owocach dominowały cytrusy - łącznie ponad 155,0 tys. ton oraz banany - ponad 51,0 tys. ton. Pozostałe ilości zaimportowanych owoców stanowiły winogrona - ponad 17,0 tys. ton, jabłka i gruszki -
ponad 16,0 tys. ton - prawie dwukrotny wzrost wobec analogicznego okresu roku poprzedniego.

(Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: CIHZ MRiRW)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij