Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
FAO: Drożejący cukier winduje w górę ceny żywności
Według oceny Agendy ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowe ceny żywności w czerwcu były prawie tak wysokie, jak w rekordowym pod tym względem lutym tego roku. Przyczynił się do tego m.in. wzrost cen cukru - informuje FAMMU/FAPA.

Jak przypomina Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych w ministerstwie rolnictwa, FAO opiera się na wskazaniach indeksu cen żywności, którym mierzy miesięczne ceny koszyka towarów spożywczych. Indeks osiągnął w czerwcu 234 punkty, co oznacza wzrost o 1 proc. w stosunku do maja i aż 39 proc. więcej, niż w czerwcu 2010 r.

Rekord wszechczasów z lutego br. to 238 punktów.

Według FAO, do czerwcowego wskaźnika przyczynił się zwłaszcza międzynarodowy wzrost cen cukru. Zdaniem FAO ma to związek m.in. z zapowiedziami dotyczącymi spadku produkcji cukru w Brazylii, która jest światowym liderem w jego produkcji.

W czerwcu nieznacznie podrożały globalne produkty mleczne i ryż. Potaniała zaś pszenica i olej palmowy, natomiast ceny mięsa i oleju sojowego były stabilne - podaje FAMMU/FAPA na podstawie danych FAO.

(Źródło: FAMMU/FAPA, FAO).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij