Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wysokie światowe ceny olejów/tłuszczów
We wrześniu br. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks światowych cen żywności osiągnął poziom 225 punktów - infornuja analitycy BGŻ.

W stosunku do sierpnia br. obniżył się o 2% tj. 4,5 punktu, głównie wskutek spadku wartości indeksu światowych cen cukru, zbóż oraz olejów. Niemniej, jego wartość wciąż kształtuje się na historycznie wysokim poziomie. Mimo iż pozostaje niższa o 13 punktów w stosunku do rekordowego wyniku z lutego 2011 roku, jest wyższa o 31 punktów w odniesieniu do września 2010 roku.

Jeśli chodzi o indeks światowych cen olejów i tłuszczów, we wrześniu br. wyniósł on 238 punktów (co oznacza, iż we wrześniu br. ceny monitorowane przez FAO były o 138% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004). Mimo że wartość omawianego indeksu od marca br. pozostaje w tendencji spadkowej, wciąż kształtuje się na historycznie wysokich poziomach.

W analizowanym okresie na światowe ceny olejów/tłuszczów oddziaływał m.in. stosunkowo wysoki poziom produkcji i zapasów oleju palmowego oraz zwiększająca się podaż eksportowa oleju słonecznikowego, będąca konsekwencją wysokich zbiorów m.in. w basenie Morza Czarnego.

 

(Źródło: Bank BGŻ).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij