Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
FAMMU/FAPA: Nowa WPR bardziej „zielona", wspiera innowacje i zwiększa konkurencyjność
Zreformowana WPR umożliwi promowanie innowacji, zwiększenie konkurencyjności sektora rolnego pod względem gospodarczym i ekologicznym oraz wsparcie wzrostu gospodarczego i zatrudnienia - oceniają analitycy FAMMU/FAPA.

Komisja Europejska przedstawiła 12 października br. projekt reformy Wspólnej Polityki Rolnej na okres po 2013 r. Założenia mają na celu zwiększenie konkurencyjności oraz zrównoważonego i trwałego charakteru rolnictwa na wszystkich obszarach, aby zagwarantować mieszkańcom Unii zdrową żywność wysokiej jakości, chronić środowisko i rozwijać obszary wiejskie.

FAMMU/FAPA zwraca uwagę, iż założenia składają się z 10 kluczowych punktów reformy, w tym w ramach Filaru I zakładają „płatność ekologiczną". W celu zwiększenia przyjaznego środowisku zrównoważenia sektora rolnego Komisja proponuje uzależnić 30 proc. płatności bezpośrednich od stosowania praktyk umożliwiających optymalne wykorzystanie zasobów naturalnych.

Przewiduje się dywersyfikację upraw, tzn. rolnik powinien uprawiać przynajmniej 3 różnego rodzaju uprawy rocznie, nie zajmujące więcej niż 70 proc. areału oraz najmniej 5 proc. Natomiast 7 proc. areału powinno być przeznaczone na cele ekologiczne (tzn. praktycznie odłogowane), np. areał przeznaczony pod miedzę, żywopłoty, drzewa czy tzw. poprawę krajobrazu.

Komisja proponuje również wsparcie organizacji producentów czy organizacji międzybranżowych oraz rozwijanie krótkich łańcuchów między producentami a konsumentami w celu eliminacji pośredników - podkreśla FAMMU/FAPA.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij