Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – postęp w zapobieganiu zanieczyszczeniom pasz dioksynami
Zgodnie z planem dnia 21 października br. obradował Stały Komitet ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt –SCoFCACH. Eksperci dyskutowali nad propozycją Komisji dot. harmonizacji monitoringu wykrywania dioksyn na różnym poziomie łańcucha żywnościowego, w tym bardziej restrykcyjny sposób segregacji tłuszczów przeznaczonych do paszy i żywności.

Pierwotnie plan ogłosił w styczniu 2011 r. komisarz Dalli w związku z aferą wykrycia dioksyn w paszach w Niemczech. Zatwierdzono cztery punkty projektu KE:

 

- obowiązkowy system rejestracji i koncesjonowania zakładów produkujących tłuszcze dla przemysłu paszowego;

- bardziej restryktywne oddzielenie procesu produkcji tłuszczów paszowych od przemysłowych;

- rygorystyczny monitoring i wymogi w zakresie pobierania próbek tłuszczów przeznaczonych dla przemysłu paszowego (pierwszy podmiot umieszczający produkt na rynku ma ponosić odpowiedzialność);

- obowiązek składania sprawozdań przez laboratoria prywatne, które wykonują badania na obecność dioksyn.

 

Komisarz Dalli skomentował zmiany jako ważne i poprawiające bezpieczeństwo w całym łańcuchu żywnościowym wzmacniające obecny system. Prawdopodobnie nowe przepisy wejdą w życie w połowie 2012 roku pod nadzorem EP i Rady ds. Rolnictwa.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 83-11             


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij