Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Udział PFPŻ ZP w warsztatach EATWELL 12-13/01/2012 r.
W dniach 12-13 stycznia br. odbyła się konferencja podsumowująca projekt badawczy EATWELL (Interventions to Promote Healthy Eating Habits: Evaluation and Recommendations) realizowany przez Uniwersytet Jagielloński w ramach 7 Programu Ramowego.

Celem projektu EATWELL jest poprawienie jakości działań w zakresie polityki zdrowotnej związanych z dietą w krajach Europy, poprzez dostarczenie naukowo potwierdzonych dowodów na temat skuteczności przeprowadzonych dotychczas interwencji. Projekt realizowany jest w pięciu krajach UE (we Włoszech, Danii, Wielkiej Brytanii, Polsce i Belgii), a jego wyniki posłużą do przygotowania rekomendacji decydentom na szczeblu UE.

W ramach projektu EATWELL zebrano i przeanalizowano dane dotyczące interwencji w zakresie żywieniowej polityki zdrowotnej w Europie i poza nią, a także informacje na temat ewaluacji tych interwencji. Wyszczególniono różnorodne typy interwencji, obejmujące działania informacyjne wspomagające świadomy wybór(m.in. społeczne kampanie informacyjne, edukację żywieniową, znakowanie produktów oraz menu w restauracjach wartością odżywczą) oraz działania mające na celu zmianę środowiska rynkowego (m.in. subsydia dla konsumentów w niekorzystnej sytuacji materialnej czy dostępność posiłków w szkołach i miejscach pracy).

Na podstawie zebranych danych, realizatorzy projektu opracowali projekt raportu, który był przedmiotem dyskusji w trakcie konferencji 12-13/01/2012 r.

Do udziału w konferencji zaproszeni zostali przedstawiciele trzech grup interesariuszy: przemysłu żywnościowego (m.in. PFPŻ), organizacji konsumenckich (m.in. Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW, Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Federacja Konsumentów) oraz administracji rządowej (m.in. Ministerstwo Zdrowia, Główny Inspektorat Sanitarny). W pierwszej kolejności miało miejsce uzgodnienie stanowisk w grupach interesariuszy, a następnie, w trakcie dyskusji plenarnej, miało miejsce przedstawienie kluczowych rezultatów dyskusji grupowych. Stanowisko grupy przemysłu żywnościowego w trakcie sesji plenarnej prezentował Dyrektor A. Gantner.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij