Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
KE chce znieść kwotowanie produkcji cukru. Producenci i plantatorzy mówią "nie"
Zapowiada się udany sezon na rynku cukru. Unijne prawo sprawia jednak, że nie będzie wyraźnego spadku cen - pisze "Rzeczpospolita".

- Produkcja cukru w Polsce może drugi rok z rzędu sięgnąć 1,8 - 1,9 mln ton. Bruksela przyznała Polsce roczny limit produkcji cukru nieco przekraczający 1,4 mln ton. Krajowe zapotrzebowanie jest o 200 tys. ton wyższe. Teoretycznie więc tak duża produkcja powinna cieszyć branżę i konsumentów. Cukrownicy widzą w niej jednak głównie kłopot - czytamy w "Rz".

Polski konsument nie powinien więc liczyć na to, że wkrótce odczuje efekty zniżek cen cukru na giełdach w Nowym Jorku czy w Londynie, do których doszło w połowie sierpnia. Andrzej Gantner, dyrektor PFPŻ tłumaczy na łamach "Rz", że regulacje unijne w sztuczny sposób ograniczają podaż windując ceny.

Bruksela, w ramach prac nad Wspólną Polityką Rolną, proponuje, aby kwotowanie produkcji cukru obowiązywało tylko do końca sezonu 2014/2015. Propozycję tę popierają firmy spożywcze działające w Polsce, reprezentowane przez kilka organizacji, w tym m.in. przez PFPŻ, Kra­jo­wą Fe­de­ra­cję Kon­su­men­tów i Sto­wa­rzy­sze­niem Pol­skich Pro­du­cen­tów Wy­ro­bów Cze­ko­la­do­wych i Cu­kier­ni­czych Po­lbi­sco.

Za utrzymaniem kwot są natomiast producenci cukru i plantatorzy. Ich zdaniem kwoty gwarantują stabilizację na rynku oraz bezpieczeństwo żywnościowe w Unii Europejskiej. W takich krajach jak Polska, gdzie limity nie pokrywają popytu na cukier, kwoty powinny być jednak sukcesywnie zwiększane, np. 2 proc. - proponują.


(Źródło: Rzeczpospolita).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij