Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Postępowanie przedsiębiorcy w przypadku urzędowej kontroli żywności
Kontrole żywności prowadzone przez właściwe organy są nieodłącznym elementem funkcjonowania branży spożywczej.

Każdy z pracowników sektora żywieniowego musi więc liczyć się z tym, że weźmie w nich bezpośredni bądź choćby pośredni udział. Lista podmiotów mogących prowadzić tego typu inspekcje jest długa i obejmuje m.in.: Państwową Inspekcję Sanitarną, Inspekcję Weterynaryjną, Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Rodzaj i przebieg kontroli zależy od organu, przez który zostaje ona wszczęta, jak również od bezpośredniej przyczyny kontroli. Można jednakże wskazać na pewne uniwersalne zasady postępowania, które pomogą przejść okres inspekcji bez zbędnych obaw oraz nie dopuszczą do tego, aby wyniki kontroli zawierały jakiekolwiek nieuzasadnione ustalenia. Zasady takie powinny być znane zarówno pracownikom zakładu, jak i kadrze kierowniczej, tak aby możliwa była świadoma, korzystna dla firmy współpraca w czasie inspekcji.

 

Czytaj więcej w kwartalniku Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij