Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wódka z mleka krowiego?
Brytyjski producent mleka – Jason Barber zainspirowany filmem dokumentalnym o mieszkańcach Syberii robiących wódkę z mleka jaka postanowił, że zrobi ją z mleka swoich 250 krów.

Po trzech latach prób osiągnął zamierzony efekt. Z twarogu uzyskanego z mleka robi ser, a serwatkę poddaje procesowi fermentacji przy wykorzystaniu specjalnych drożdży, które przekształcają cukier mleczny w alkohol. Uzyskany półprodukt jest następnie destylowany, mieszany, trzykrotnie filtrowany i wykańczany. Powstała wódka jest butelkowana ręcznie. W każdej partii produkowane jest ok. 3000 butelek o pojemności 0,7 l i 0,5 l. Wódka cieszy się pozytywną opinią i oferowana jest w wielu znanych restauracjach w Wielkiej Brytanii. Cena 0,7 l butelki wódki z mleka to ok. 27,85 GBP (w przeliczeniu 136 PLN). Według wielu źródeł produkt Jasona Barbera to pierwsza na świecie wódka z mleka krowiego, niektórzy koneserzy twierdzą jednak, że technologia robienia bimbru z serwatki znana była już w latach '80 na Białorusi, a nawet w Polsce.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie lovebritishfood, informacje własne


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij