Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wyroby z tłoczyw melaminowych przeznaczone do kontaktu z żywnością – zastosowanie, zagrożenia, przepisy prawne
Ustanowione w Unii Europejskiej przepisy prawne mają na celu zapewnienie, aby wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością były wystarczająco obojętne w stosunku do kontaktującej się z nimi żywności i tym samym bezpieczne dla człowieka.

Zgodnie z tymi przepisami w skład materiałów, z których produkowane są wyroby do kontaktu z żywnością, mogą wchodzić tylko substancje, które zostały ocenione pod względem toksykologicznym przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) oraz które nie uwalniają do żywności substancji chemicznych w ilościach przekraczających ustanowione limity migracji specyficznej (SML). Organy kontrolne w państwach członkowskich przykładają szczególną uwagę do potwierdzania zgodności importowanych z państw trzecich wyrobów  do kontaktu z żywnością w ramach urzędowej kontroli żywności.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty! 

okladka_02_2018



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij