Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Organiczne zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań i materiałów kontaktujących się z żywnością
Opakowania oraz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą stanowić źródło zanieczyszczenia żywności różnymi organicznymi substancjami szkodliwymi dla człowieka.

W celu zmniejszenia narażenia na substancje szkodliwe dla zdrowia człowieka materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością objęte są w Unii Europejskiej regulacjami prawnymi mającymi na celu zapewnienie bezpieczeństwa ich stosowania.

Zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w warunkach użytkowania nie mogą uwalniać do żywności ich składników w ilościach, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Materiały i wyroby nie mogą również powodować nieakceptowalnych zmian w składzie żywności lub wpływać na pogorszenie jej cech organoleptycznych.

Więcej w najnowszym numerze kwartalnika „Food-Lex”, zapraszamy do prenumeraty! 

okladka_01_2019



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij