Organiczne zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań i materiałów kontaktujących się z żywnościąOpakowania oraz materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością mogą stanowić źródło zanieczyszczenia żywności różnymi organicznymi substancjami szkodliwymi dla człowieka.W celu zmniejszenia narażenia na substancje
szkodliwe dla zdrowia człowieka materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z
żywnością objęte są w Unii Europejskiej regulacjami prawnymi mającymi na celu
zapewnienie bezpieczeństwa ich stosowania. Zgodnie z art. 3 rozporządzenia (WE) nr
1935/2004 materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością, w warunkach
użytkowania nie mogą uwalniać do żywności ich składników w ilościach, które
mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta. Materiały i wyroby nie mogą
również powodować nieakceptowalnych zmian w składzie żywności lub wpływać na
pogorszenie jej cech organoleptycznych. Więcej w najnowszym numerze kwartalnika „Food-Lex”, zapraszamy do prenumeraty!
pełna lista aktualności
|