Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE nie chce zmian prawa dotyczącego rynku cukru
Na ostatnim komitecie zarządzającym ds. cukru w grudniu 2009 roku Komisja Europejska odrzuciła dwie propozycje zmian obowiązującego aktualnie prawodawstwa w unijnym sektorze cukru.

Pierwszym wnioskiem przedstawionym przez Polskę było zniesienie opłat produkcyjnych. Polska strona argumentowała, że opłaty produkcyjne miały finansować dopłaty do eksportu cukru. Te refundacje zostały zniesione i z tego względu opłata produkcyjna nie ma już racji bytu. Komisja Europejska uznała jednak, że teraz nie jest możliwe jej zniesienie, gdyż stanowi ona ważny element finansowania reformy unijnego rynku cukru. Stanowisko KE poparły Wielka Brytania i Rumunia, twierdząc, że propozycja pojawiła się zbyt wcześnie i mogłaby negatywnie wpłynąć na relacje między producentami a plantatorami. Z kolei Słowacja poparta przez Polskę, Węgry i Słowenię złożyła wniosek o utworzenie przejściowej pomocy dla plantatorów buraków cukrowych we Wschodniej Europie. Kraje, które przystąpiły do UE w 2004 roku, przyjęły system jednolitej płatności obszarowej SAPS, co uniemożliwia im korzystanie z dodatkowej pomocy bezpośredniej, jaka przysługuje tym krajom, gdzie sprzedano ponad połowę praw do produkcji cukru. Zdaniem komisarz Fischer-Boel, od 2008 roku krajowe koperty w ramach SAPS uwzględniają dodatkową pomoc cukrową. Wygospodarowanie osobnych środków na pomoc przejściową wiązałoby się także z negocjacjami budżetowymi i nie leży w gestii Komisji Europejskiej.

 

(źródło: FAPA/FAMMU, F. O. Licht)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij