Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zestawienie dopuszczonych do stosowania oświadczeń zdrowotnych o zmniejszaniu ryzyka choroby oraz oświadczeń dotyczących zdrowia i rozwoju dzieci
Stosowanie w przekazach komercyjnych dotyczących żywności oświadczeń zdrowotnych o zmniejszaniu ryzyka choroby oraz oświadczeń dotyczących zdrowia i rozwoju dzieci zostało uregulowane w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności oraz w rozporządzeniach i decyzjach wykonawczych.

Przez przekazy komercyjne w świetle rozporządzenia nr 1924/2006 należy rozumieć informacje podawane konsumentom na etykietach/opakowaniach produktów spożywczych, przy prezentacji wyrobów, a także w reklamach środków spożywczych i w kampaniach promocyjnych żywności przeznaczonej dla konsumentów końcowych. Takie podejście stosuje się również do wyrobów przeznaczonych dla restauracji, szpitali, szkół, stołówek i podobnych instytucji żywienia zbiorowego.

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2019, zapraszamy do prenumeraty!


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij