Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komu prawa do innowacji? Wynalazczość i twórczość personelu
Przepisy ustawy - Prawo własności przemysłowej z 30 czerwca 2000 roku wprowadzają zasadę, zgodnie z którą prawo do uzyskania patentu na wynalazek, prawa ochronnego na wzór użytkowy czy prawa z rejestracji wzoru przemysłowego przysługują twórcy.

Co istotne, twórcą lub współtwórcą wynalazku czy wzoru może być wyłącznie człowiek. Nie może być nim spółka, stowarzyszenie, czy fundacja. Wynikająca z ustawy zasada prawo dla twórcy skutkuje istotnymi konsekwencjami, choćby w kontekście podmiotu, który może docelowo uzyskać we właściwym urzędzie patent na dokonany wynalazek lub prawo do wzoru. Jeśli bowiem nie dojdzie do przeniesienia przez twórcę lub współtwórcę takiego prawa na pracodawcę czy zamawiającego lub prawo takie nie powstanie, na zasadzie przewidzianego w ustawie wyjątku, w sposób pierwotny na rzecz pracodawcy lub zamawiającego - wyłącznie twórca będzie uprawniony do patentu lub wyłącznego prawa chroniącego wzór.

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2019, dostęp dla prenumeratorów>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij