Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zagospodarowanie produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego. Problemy praktyczne
Problematyka produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego regulowana jest przede wszystkim w rozporządzeniach unijnych.

Zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu nr 1069/2009 produkty uboczne pochodzenia zwierzęcego to zwierzęta martwe lub ich części, produkty pochodzenia zwierzęcego lub inne produkty otrzymane ze zwierząt nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym komórki jajowe, zarodki i nasienie. Innymi słowy to martwe zwierzęta oraz wszelkie po nich pozostałości (np. skóra, krew, kopyta). UPZZ powstają przede wszystkim przy uboju zwierząt (choć same nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi), w zakładach sektora spożywczego podczas produkcji wyrobów pochodzenia zwierzęcego, w gabinetach weterynaryjnych czy placówkach zbiorowego żywienia w postaci odpadów pokonsumpcyjnych. Przepisy dzielą uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego na trzy kategorie.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 2/2019, dostęp dla prenumeratorów>>


Fotolia_72421036_L

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij