Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Własność intelektualna w obrocie międzynarodowym - o czym należy pamiętać nabywając lub licencjonując prawa IP
Transfer praw własności intelektualnej ma coraz częściej ponadgraniczny, często również globalny charakter. W umowach poddanych prawu obcemu dotyczących transferu technologii czy wyników prac badawczo-rozwojowych, np. dotyczących nowych systemów produkcji dodatków do żywności, zawieranych przez polskich przedsiębiorców, często pojawiają się postanowienia dotyczące przeniesienia praw lub udzielenia licencji na korzystanie z utworów, patentów, wzorów, czy know-how bez ograniczeń terytorialnych.

Natura poszczególnych praw własności intelektualnej chroniących rezultaty twórczej lub innowacyjnej pracy człowieka (np. patentów, praw do know-how, czy praw autorskich) różni się w zależności od systemu prawnego państwa, w którym takie prawo powstało, czy kraju, na terytorium którego dojdzie do jego faktycznej eksploatacji.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 4/2019, dostęp dla prenumeratorów>>

oklad_pierniczki

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij