Konsument żywnościW przepisach prawa żywnościowego bardzo często używane jest pojęcie „konsumenta”, można nawet stwierdzić, że jest to pojęcie kluczowe i podstawowe. Jest ono używane w różnych kontekstach, jest wykorzystywane zarówno w przepisach o charakterze fundamentalnym, określających podstawowe cele i zasady prawa żywnościowego, jak też w przepisach szczegółowych. Zważywszy na przedmiot prawa żywnościowego, możemy mówić o konsumencie żywności.Stosując przepisy prawa żywnościowego konieczne jest każdorazowe
zweryfikowanie znaczenia pojęcia konsument użytego w konkretnym akcie prawnym,
przy uwzględnieniu celów prawa żywnościowego, ale i z uwzględnieniem różnic
wynikających z uwarunkowań lokalnych, kulturowych i gospodarczych (np. konsument serów czy win na rynku francuskim
jest zupełnie inny niż na rynku polskim
i inaczej należy oceniać jego wymagania i oczekiwania), a także przy
uwzględnieniu specyfiki określonej grupy konsumentów, o ile środek spożywczy
jest dla niej przeznaczony.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 4/2019, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|