Ustawa z dn. 19 lipca 2019 r. o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności (Dz.U.2019.1680)Ustawa określa zasady postępowania z żywnością oraz obowiązki sprzedawców żywności w celu przeciwdziałania marnowaniu żywności oraz negatywnym skutkom społecznym, środowiskowym i gospodarczym wynikającym z marnowania żywności.Podstawowym
założeniem ustawy jest nałożenie na sprzedawcę żywności obowiązku zawarcia
umowy w formie pisemnej lub elektronicznej pod rygorem nieważności z
organizacją pozarządową, dotyczącej nieodpłatnego przekazywania żywności
spełniającej wymogi prawa żywnościowego, w tym określone w rozporządzeniu
(WE) nr 178/2002[1], a
nieprzeznaczonej do sprzedaży, w szczególności ze względu na wady wyglądu
tej żywności albo jej opakowań.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 4/2019, dostęp dla prenumeratorów>>
[1] Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28
stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa
żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz
ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z
01.02.2002, str. 1, z późn. zm.[1]) – Dz. Urz. UE
Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.).
pełna lista aktualności
|