Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/24 z dn. 13/01/2020 zezwalające na rozszerzenie zastosowania nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) jako nowej żywności (Dz.Urz.UE 2020 L 8)
Rozporządzenie rozszerza możliwość stosowania nasion szałwii hiszpańskiej o dodatkowe kategorie produktów, takie jak: wyroby cukiernicze, produkty mleczne i ich analogi, lody jadalne, przetwory owocowe i warzywne, napoje bezalkoholowe, puddingi.

Ponadto zmieniono maksymalne poziomy nasion w niektórych kategoriach żywności, a także zniesiono obowiązek podawania informacji na opakowanych nasionach szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica) że dzienne spożycie wynosi nie więcej niż 15 g.


Zmiana zaczęła obowiązywać od 3 lutego 2020 r.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>

chia_seeds-1024x675


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij