Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zmiany przepisów w zakresie produkcji ekologicznej
Z dn. 1/01/2021 wejdą w życie nowe przepisy Rozporządzenia PE i Rady (UE) 2018/848 w spr. produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych. Tym samym uchylone zostaną przepisy Rozporządzenia Rady (WE) nr 834/2007.

Przejawem jednolitości i równości w traktowaniu producentów ma być (co do zasady) odejście od systemu wyjątków „na życzenie” na poziomie jednego producenta i wprowadzenie regulacji, która będzie w sposób niedyskryminacyjny dotyczyła wszystkich podmiotów w danym państwie członkowskim.


Nowy i ujednolicony zbiór przepisów będzie miał również zastosowanie do producentów spoza UE, którzy wprowadzają swoje produkty na rynek europejski. Ustawodawca unijny zdecydował się na zastąpienie jednym aktem ponad 60 zestawów przepisów o standardach, wydawanych przez jednostki certyfikujące, na których podstawie uznawano równoważność produktów ze standardami UE.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2020, dostęp dla prenumeratorów>>



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij