Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
"Owoce w szkole" - nowe rozdanie
Trudności w realizacji pierwszej edycji programu "Owoce w szkole" spowodowało konieczność zmian w programie. Nowe zasady przygotowała Agencja Rynku Rolnego. Rada Ministrów wydała we wtorek rozporządzenie w tej sprawie.

Nowe przepisy przede wszystkim łagodzą wymagania formalne nakładane na dostawców warzyw i owoców do szkół. Nie będą oni już musieli kroić warzyw w słupki.

Będzie można je dostarczać w całości. Ponadto, z zestawu produktów udostępnianych dzieciom usunięto ogórki ze względu na trudności, jakie mają dostawcy z zachowaniem ich świeżości. Zrezygnowano też z rozwiązania polegającego na określeniu konkretnej liczby porcji, zawierających dany produkt. Szkoła i dostawca w aneksie do umowy będą mogli dowolnie ustalić, jakie produkty objęte zestawem otrzymają dzieci, z uwzględnieniem m.in. ich podaży w danym regionie.

Doprecyzowano też przepis, zgodnie z którym zarówno soki, jak i pozostałe produkty udostępniane dzieciom nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Rozwiązania te będą obowiązywać w II semestrze.

Zgodnie z nowymi przepisami, pomoc na realizację programu będą mogli otrzymać dostawcy, nawet gdy nie uda im się dostarczyć wszystkich przewidzianych umową porcji owoców i warzyw, czyli 40 w pierwszym i 30 w drugim semestrze. Oznacza to, że dostawcy nie zostaną w ogóle pozbawieni pomocy, ale jej maksymalna wysokość będzie proporcjonalna do liczby dostarczonych porcji.

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij