Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rośnie eksport wietnamskich owoców i warzyw
W 2009 roku eksport wietnamskich owoców i warzyw zarówno świeżych jak i przetworzonych zamknął się sumą 296,6 mln euro (431 mln USD) i było to o ponad 6 proc. więcej niż w roku poprzednim.

Coraz większą popularnością cieszą się eksportowane z Wietnamu przetworzone owoce i warzyw, w tym dżemy, puszkowane ananasy czy owoce liczi oraz przetworzone warzywa, w tym przede wszystkim ziemniaki. Największe zapotrzebowanie na eksportowane produkty zgłaszają importerzy japońscy i kambodżańscy, ponadto coraz większe dostawy trafiają do Singapuru, Malezji czy Chin – na tych rynkach najpopularniejsze są takie produkty jak kokosy, ziemniaki czy kalafiory. W sumie w 2009 roku wietnamskie produkty trafiły do 20 państw w tym między innymi do powyżej wspomnianych ale także do Rosji, Niemiec, Australii czy Francji. W sumie w 2009 roku łączne zbiory owoców i warzyw w Wietnamie przekroczyły 7,0 mln ton, a wstępne szacunki dotyczące tegorocznej wartości eksportu zakładają kwotę 760 mln USD, a w roku 2020 nawet 1,2 mld USD.

 (Źródło: FAMMU/FAPA, Fruit and Vegetable Markets)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij