Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
„Od pola do stołu”. Nowa strategia Komisji Europejskiej
20 maja 2020 roku Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwaną przez podmioty prowadzące działalność w sektorze spożywczym Strategię „od pola do stołu” na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego.

Opublikowana Strategia jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska, które określa w jaki sposób do 2050 roku uczynić Europę pierwszym kontynentem neutralnym dla klimatu.

Głównymi celami wskazanymi w Strategii są:

  • ograniczenia stosowania i produkcji pestycydów oraz nadmiernego nawożenia roślin,
  • wzmocnienie pozycji rynkowej rolnictwa ekologicznego,
  • poprawa dobrostanu zwierząt,
  • przyczynienie się do zmiany nawyków żywieniowych ludzi (w tym przede wszystkim zmiana wzorców konsumpcji oraz ograniczenie marnotrawienia żywności).

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2020, dostęp dla prenumeratorów>> 

299803-P7FMRM-367

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij