Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konsekwencje naruszenia prawa żywnościowego – zagadnienia wprowadzające. Część I
Prawo żywnościowe obejmuje swoim zakresem przepisy krajowe oraz unijne regulujące zagadnienia dotyczące wytwarzania i obrotu żywnością na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji żywności, tj. w całym łańcuchu żywnościowym.

Na podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze nakłada ono cały szereg obowiązków, w tym przede wszystkim zobowiązuje do zapewnienia, aby żywność była zgodna z wymogami tego prawa. Skoro przepisy prawa żywnościowego nakładają na osoby fizyczne lub prawne obowiązki, niezbędnym jest określenie konsekwencji niewypełniania tych obowiązków. Oczywistym wydaje się bowiem stwierdzenie, że samo uregulowanie praw i obowiązków, bez uregulowania ujemnych konsekwencji (sankcji) z tytułu naruszenia prawa, doprowadziłoby do tego, że przepisy stały by się martwe, a niespełnianie obowiązków nagminne. 

Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2020, dostęp dla prenumeratorów>> 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij